Γίνονται μόνο τυχαία δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό

………………………………………………………

Συνεχίζεται και σήμερα η κάθοδος δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς πολλοί είναι αυτοί από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που προτιμούν την Ελλάδα για διακοπές.

Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές από πολύ νωρίς το πρωί και όπως τονίζουν οι αστυνομικοί του τμήματος Προμαχώνα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η διέλευση των αυτοκινήτων να γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και να μην υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Εκτιμούν δε, ότι η κίνηση των αυτοκίνητων θα παραμείνει αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και πιθανόν να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο.

Υπολογίζεται ότι τις πρώτες μέρες πέρασαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, καθώς στα αυτοκίνητα ήταν και τα μέλη των οικογενειών των οδηγών.

Στα σύνορα υπάρχουν δυο συνεργεία του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και κρατούν τα στοιχεία των επισκεπτών. Όσοι υποβάλλονται στα τεστ θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα μιας ημέρας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για συνολικά 14 ημέρες.

Μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων που βρίσκονται στα σύνορα προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά υπάρχουν και πολλοί Έλληνες προερχόμενοι από τη Γερμανία που επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ήδη έπαψε να ισχύει η καραντίνα των επτά ημερών για όσους εισέρχονται και εξέρχονται από την Ελλάδα, διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση Βούλγαρων, Ρουμάνων αλλά και Σέρβων επισκεπτών που αναμένεται να κινηθούν σε τουριστικές περιοχές προς τον Στρυμονικό κόλπο (Ασπροβάλτα, Σταυρό, Ολυμπιάδα), τη Θάσο και την Καβάλα (παραλία Οφρυνίου).

Από μέρους της ελληνικής πλευράς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων που εισέρχονται στην Ελλάδα, αν και αρκετοί οδηγοί επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα συνεργεία ελέγχου, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος και να μην σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Δημοσιεύματα για τουρισμό στην Ελλάδα

Ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που υπάρχει από Βούλγαρους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ειδησεογραφικών ιστότοπων της γειτονικής χώρας.

«Μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα στην Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα «24 Chasa» (24 Ώρες) στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας της. «Ελεύθερες οι διακοπές στην Ελλάδα για τους Βούλγαρους από σήμερα χωρίς περιορισμούς και καραντίνα», επισημαίνει ο ιστότοπος mediapool.bg.

Το BulgariaONAir γράφει: «Οι Βούλγαροι που συνηθίζουν να περνούν τα καλοκαίρια τους στην Ελλάδα, περίμεναν με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα».