Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος δημοσιογράφος Γιώργος Μπέρτσος, που αν και Θεσσαλονικιός διέπρεψε στην Αθήνα και άφησε έντονα την σφραγίδα του στην δημοσιογραφία, αλλά και στην πολιτική.

Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” σε διευθυντική θέση, πριν φύγει για την Αθήνα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους τότε γνωστούς συναδέλφους του, αλλά και στους νεότερους δημοσιογράφους.

Είναι ενδεικτικό το πλήρες κείμενο του συναδέλφου Σωτήρη Θεολογίδη, που με την άδειά του αναδημοσιεύουμε από το Facebook:

Sotiris Theologidis

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΕΡΤΣΟ
Η ελληνική Δημοσιογραφία αλλά, πρωτίστως, η μεγάλη Δημοκρατική παράταξη, με όλες τις αποχρώσεις και τις εκφάνσεις της, αποχαιρετά σήμερα τον Γιώργο Μπέρτσο, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών.
Ο εκλιπών ήταν γνωστός στο πανελλήνιο όχι μόνο για την μεγάλη συμβολή του στην εξέλιξη του γραπτού Τύπου αλλά κυρίως για την αποκάλυψη της σκευωρίας και των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του Βουλευτή, Βαλκανιονίκη και Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Η έρευνα που διεξήγαγε μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο (που εργαζόταν στα «ΝΕΑ») και τον Γιάννη Βούλτεψη («Αυγή») αποκάλυψε όχι μόνο τους ενόχους αλλά και το δυσώδες παρακράτος που τους κάλυπτε.
«Η πληρέστατη κάλυψη των γεγονότων και η συστηματική έρευνα, χωρίς κανένα φόβο, φώτισε τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης και οδήγησε τους υπαίτιους της δολοφονίας στην Δικαιοσύνη.
Ο συνάδελφος δεν πτοήθηκε από απειλές και εκφοβισμούς. Προχώρησε σε αποκαλύψεις που φανέρωσαν τις ενέργειες του παρακράτους και τίμησε το επάγγελμά μας παραδίδοντας ένα ζωντανό μάθημα δεοντολογίας και στάσης ζωής στους νεότερους συναδέλφους.
Αλλά και στη συνέχεια σε όλες τις διευθυντικές θέσεις που κατέλαβε υπήρξε ακέραιος, τίμιος και συναδελφικός» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.
Ο Γιώργος Μπέρτσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Την δημοσιογραφική του διαδρομή ξεκίνησε το 1956 εργαζόμενος ως αθλητικός ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως ελεύθερος και εσωτερικός συντάκτης στην εφημερίδα «Έθνος».
Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Νίκη», «Ελευθερία», «Ελληνικό Μέλλον», ως διευθυντής σύνταξης στη «Θεσσαλονίκη», στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», την «Εβδομάδα», διευθυντής στη «Μεσημβρινή», στα περιοδικά «Πανόραμα» , «Ψυχαγωγία», «Επίκαιρα», «Τηλέραμα» και τέλος Σύμβουλος Έκδοσης στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής».
Προσωπικά του οφείλω τα πάντα γιατί με εμπιστεύθηκε και με στήριξε όσο κανένας.
Ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» σε μια εποχή που οι Θεσσαλονικείς έκαιγαν τις εφημερίδες του συγκροτήματος Βελλίδη αγανακτισμένοι επειδή στήριζε τους αποστάτες.
Ήταν τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου, πάντα ετοιμόλογος, απαντώντας στις διαβεβαιώσεις του μεγαλοεκδότη, πως παραμένει πιστός στην «Ενωση Κέντρου», του έλεγε :
«Ναι Γιάννη μου, αλλά μόνο …προφορικά».
Απελπισμένος ο Βελλίδης κάλεσε τον Μπέρτσο για να σώσει την απογευματινή του εφημερίδα που, μετά την εντυπωσιακή της αρχική πορεία με τον χαρισματικό Ιωαννίδη (τον οποίο είχε απολύσει), μετρούσε τετραψήφια νούμερα κυκλοφορίας.
Και μόνον η αναγραφή του ονόματος του Μπέρτσου στην ταυτότητα της εφημερίδας ανέστρεψε το κλίμα.
Ακολούθησαν οι προσλήψεις του Αντώνη Κούρτη και του Αντώνη Πεκλάρη και στη συνέχεια του Σταύρου Ρεπανά προκειμένου το Αθλητικό Τμήμα να αποκτήσει έναν διευθυντή όχι μόνον έμπειρο αλλά και που να εγγυάται ίσες αποστάσεις από τους μεγάλους συλλόγους. Κυρίως μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ.
Τότε προέκυψε πρόβλημα στο ποιος θα έκανε την σελιδοποίηση των αθλητικών σελίδων που ήδη είχαν αυξηθεί.
Ο αείμνηστος, πλέον, Μπέρτσος δεν δίστασε.
Γύρισε και τους είπε : Εκείνος ο πιτσιρικάς ο βοηθός του προηγούμενου. Όλο και κάτι θα έμαθε δίπλα στον Κούκουνο.
Με έριξαν στα βαθιά χωρίς σωσίβιο και έπρεπε να μάθω να κολυμπάω. Ουδείς, όμως, παρενέβη στην δουλειά μου.
Αυτός ήταν ο Γιώργος Μπέρτσος.
Έδινε πάντα ευκαιρίες στους νέους.
Τα πιο ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια μου στους δικούς του.