Αποστομωτική απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  και την κυριαρχία των νησιών έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή.

Στην εν λόγω επιστολή, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι βαθιά πεποίθηση ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επιστολή Τσαβούσογλου που προκάλεσε την απάντηση Μπορέλ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επαναλάβει τις απειλές για τα ελληνικά νησιά και παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας είναι «εργαλείο άλλων», αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι «έχει προκαλέσει» την Τουρκία και στο παρελθόν και «έχει πάρει απάντηση».

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα», είχε πει ο Τσαβούσογλου.

«Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η “ελληνική Κύπρος” και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη», είχε προσθέσει σχετικά.

«Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είπαμε στην Ελλάδα “ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο”.

Πρόσφατα, όταν ο πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα. Είπε στον πρόεδρό μας “ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες”. Τι συνέβη; Μέσα σε δύο εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, “μην τους δίνετε F-16″… Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους εναντίον μας», είχε αναφέρει επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης, δεν είναι ειλικρινείς»

Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε και για ζήτημα εμπιστοσύνης, λέγοντας: «Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς. Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, “είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες”. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία. Έχουμε δει την ανειλικρίνειά τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα. Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή.

»Αλλά όταν εμείς, ως Τουρκία, αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία. “Η Τουρκία εποφθαλμιά το έδαφός μας. Αρχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία μας”», είχε πει ακόμη ο Τσαβούσογλου στο «παραλήρημά» του.
«Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς τα νησιά -Μας έχετε προκαλέσει στο παρελθόν και ο λογαριασμός ήταν βαρύς»

«Οι συμφωνίες είναι σαφείς. Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μη λες ψέματα, μη γίνεσαι εργαλείο των άλλων. Όταν το είπα αυτό, δυστυχώς, η μεγαλύτερη κριτική ήρθε από το εσωτερικό. Είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος…», είχε επισημάνει ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Προκλητικά, είχε συμπληρώσει: «Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς».