Τόσο καιρό φωνάζαμε όλοι σ΄αυτή την χώρα για την αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδρούν δυναμικά απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, καθώς τρώγαμε χαστούκια το ένα μετά το άλλο και το μόνο, που κάναμε ως χώρα ήταν να στέλνουμε μηνύματα χωρίς περιεχόμενο προς την Άγκυρα ή να προβαίνουμε σε καταγγελίες προς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς για να συνετίσουν τον “ταραξία σουλτάνο”.

Και όλες οι ενέργειες έπεφταν στο κενό, διότι ο μεν “σουλτάνος’ δεν καταλαβαίνει από μηνύματα, sms και αναρτήσεις στο twitter, οι δε ισχυροί του κόσμου λένε “βρείτε τα μεταξύ σας”. Λένε δηλαδή στο πρόβατο να τα βρει με τον λύκο…

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Φάγαμε την γροθιά στα Ίμια, μας σπάνε κάθε μέρα τα νεύρα με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε όλη τη γραμμή του Αιγαίου, γκριζάρουν ζώνες και “θωπεύουν” νησιά μας και βραχονησίδες, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την συνθήκη της Λωζάννης και όχι μόνον, αγνοούν τη διεθνή νομιμότητα για την Χάλκη και τις ελληνικές περιουσίες στην Πόλη, μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε τζαμί προκαλώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη, δεσμεύουν ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για ασκήσεις πολέμου, αλωνίζουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, απειλούν σε κάθε ευκαιρία να μας στείλουν ορδές προσφύγων και μεταναστών και ανακινούν κάθε λίγο και λιγάκι θέματα αποδοχής δήθεν “τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη.

Ε, λοιπόν, τι άλλο να περιμένουμε; Ή μήπως να κοιτάμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Αίγυπτο και να λέμε αν διευκρινίζεται η όχι η “επήρεια” των νησιών ή αν με τον τρόπο αυτό “δίνουμε όπλα” στην Τουρκία;

Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρονται αυτά τα θέματα για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και πομπώδεις διατυπώσεις, ούτε φυσικά για ακραίες αντιπολιτευτικές κορώνες.

Χάρτης με τα σημεία της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου (Απο τον ΣΚΑΪ)

Κυρίαρχο θέμα είναι αν μπορείς να ασκήσεις ως χώρα εξωτερική πολιτική με πυγμή, έχοντας παράλληλα και την κάλυψη της απόλυτης διεθνούς νομιμότητας και αν μπορείς να αντιδράς με πράξεις σε κάθε πρόκληση. Και αυτό διότι η αδυναμία εκλαμβάνεται από τους απέναντι ως ηττοπάθεια.

Δεν μπορούμε σε αυτή την φάση να μπούμε σε λεπτομέρειες και αναλύσεις της χθεσινής συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν διασφαλίζει σε ύψιστο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα. Η χθεσινή συμφωνία κρίνεται στη φάση αυτή ως κίνηση εθνικής εμβέλειας σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία, που εκκρεμούσε εδώ και 15 χρόνια.

Και τέλος η συμφωνία υποδηλώνει σαφώς ότι “κλείδωσε” μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης με μια ισχυρή χώρα, όπως η Αίγυπτος, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μπορεί να υπάρχουν και αδυναμίες στη συμφωνία, αλλά και που δεν υπάρχουν αδυναμίες; Σημασία στο διπλωματικό σκάκι έχει η κίνηση.

Και ως προς τις αντιδράσεις των Τούρκων με δεσμεύσεις ζωνών και με NAVTEX για ασκήσεις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όχι μόνο είναι αναμενόμενες, αλλά μπορεί να έχουν και μεγαλύτερη συχνότητα. Αρκεί η Ελλάδα να δείχνει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Τώρα αυτοί θα έρχονται δεύτεροι στις κινήσεις. Και αφήστε τους να στέλνουν μηνύματα και sms και να κραυγάζουν μπροστά στις κάμερες…