Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης –το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού.

Η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα “μεταβατικό σημείο” που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να “περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις”, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Οργανισμός κήρυξε την COVID κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, η οποία έχει πλήξει όλες τις χώρες του πλανήτη επηρεάζοντας αρνητικά οικονομίες και κοινότητες.

Ωστόσο, η παρασκευή εμβολίων και θεραπειών έχει αλλάξει την κατάσταση της πανδημίας σημαντικά από το 2020 και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα του να τερματιστεί η κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης αυτό το χρόνο, ειδικά αν βελτιωθεί παγκοσμίως η πρόσβαση στα μέσα αντιμετώπισης.

“Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από κόβιντ και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο”, είπε ο Γκεμπρεγέσους σε συνεδρίαση του ΠΟΥ.

Σύμβουλοι της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ για την κατάσταση της πανδημίας είπαν στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι μάλλον δεν έχει έρθει τη στιγμή να λήξει η κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αβεβαιότητας για το κύμα των μολύνσεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής κόβιντ στο τέλος του 2022.