Με ομιλητή τον Γ. Κουμουτσάκο, που τόνισε

την σημασία των σχέσεων με δύση και ανατολή

Ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, επισημάνθηκε στην εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και την πολιτική γειτονίας που διοργάνωσε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Κεντρικός ομιλητής της συζήτησης ήταν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματήσει η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου γεωπολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει. Ο Γ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή, βαλκανική μεσογειακή χώρα της περιοχής, η οποία, αν και είναι σταθερά αγκυροβολημένη στη Δύση, έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία για θρησκευτικούς λόγους, αλλά έχει σχέση και με το μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο. Εκ παραλλήλου, ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος, ενώ ως χώρα του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό παράγοντα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας άλλωστε στενούς και στρατηγικούς δεσμούς και με τις ΗΠΑ.

Εισαγωγικό χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Μ. Σχοινάς έκανε σύντομη αναφορά στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη στην ευρύτερη γειτονία της, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημαντική παρουσία της ΕΕ, η οποία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων καλείται σήμερα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης. Ο Σ. Καλαφάτης στράφηκε γύρω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής των κοινών κανόνων της Ε.Ε., ώστε να μπορεί η Ευρώπη να απαντά στους πολίτες της άμεσα και έμπρακτα, αλλά και να λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής συγκρούσεων.

Ο Σ. Αναστασιάδης, λόγω της μακράς εμπειρίας του σε θέματα απόδημου Ελληνισμού, επικεντρώθηκε στη σημασία του Οικουμενικού Ελληνισμού και στην ανάγκη θεσμικής και ουσιαστικής προσέγγισης της Ομογένειας από την ελληνική πολιτεία.

Η κυρία Βόζεμπεργκ, κλείνοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στην εξωτερική διάσταση του προσφυγικού προβλήματος και στην υποχρεωτική αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, με την κυρία Βόζεμπεργκ να λέει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά πόλο ειρήνης που εγγυάται τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ