Ανησυχία για 60 κρούσματα στο ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας”

…………………………………………………………

Εικόνα σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα, Δευτέρα, εντοπίστηκαν 300 κρούσματα, ενώ 252 βρέθηκαν στην Αττική, 88 στην Πέλλα και 65 στην Ημαθία.

Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη στην κοινότητα σημείωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανακοίνωσε 1388 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε οι  διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλέον  549 και το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 84 θάνατοι.

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας έγινε από την Βάνα Παπαευαγγέλου, τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι πλέον ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει μια μικρή κοινωνική φούσκα στην οποία θα δραστηριοποιείται. “Κι εγώ πηγαίνω στην μητέρα μου μια φορά την εβδομάδα αλλά φροντίζω να φοράμε και οι δύο μέσκα” είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά την σημασία της απόλυτης τήρησης των μέτρων με την χρήση της μάσκας, που αποτελεί την μόνη συνταγή προστασίας.

Επανέλαβε επίσης ότι ο κορωνοϊός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς ποτέ η γρίπη δεν έδωσε ετησίως πάνω από 200 νεκρούς.

«Τα μέτρα αποδίδουν. Είναι σαφής η σταθεροποίηση. Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης» είπε επίσης η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη 300 κρούσματα, στην Αθήνα  252 , 88 στην Πέλλα και 65 στην Ημαθία.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων είπε ο επίκουρος καθηγητής αλλά σημείωσε ότι ο ιός είναι παντού σε όλη την επικράτεια και απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Μείωση της θετικότητας κατά 50% σε μία εβδομάδα

«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».

«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ανησυχία για 60 κρούσματα στο ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας”

Ανησυχία προκλήθηκε από τον εντοπισμό 60 κρουσμάτων σε περιθαλπόμενους και αρκετούς εργαζόμενους στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Λαγκαδά.

Στον «Άγιο Παντελεήμονα» εδώ και αρκετές μέρες, σε προληπτικό τεστ βγήκαν θετικοί δυο εργαζόμενοι και τα επαναλαμβανόμενα τεστ άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά θετικά και για κάποιους περιθαλπόμενους.

Συνολικά περίπου 60 φιλοξενούμενοι και αρκετοί εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί σε ένα ίδρυμα, το οποίο φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους και εργάζονται περισσότερα από 200 άτομα.

Το Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμονας»περιλαμβάνει δύο δομές, το πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμονας» και τον πρώην «Οίκο Ευγηρίας Κιλκίς».

Το Παράρτημα (πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμονας») αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη δομή και φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό περιθαλπόμενων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός της Μονάδας είναι η κάλυψη των αναγκών και η στήριξη ενηλίκων ατόμων με νοητικές – κινητικές αναπηρίες και ατόμων της τρίτης ηλικίας με την παροχή περίθαλψης – φιλοξενίας, κλινικών – νοσηλευτικών υπηρεσιών, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και λειτουργικής – κοινωνικής αποκατάστασης.