Θα είναι σήμερα ομοτράπεζη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,  του ομολόγου του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην τετραμερή σύνοδο για την συνεργασία στα Βαλκάνια, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, κοντά στο αεροδρόμιο.

Αυτή η χυμώδης και δυναμική κυρία ηλικίας 55 ετών, είναι η η νέα πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός από τις 29 Ιανουαρίου 2018.

Γεννήθηκε στο Ροστόρι ντε Βέντε και έγινε η πρώτη γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα στην ιστορία της χώρας της. Το 2014 εξελέγη μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Από το 2015 είναι πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Οργανισμού Γυναικών (OFSD).

Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1996, η Νταντσίλα υπηρέτησε ως τοπική σύμβουλος ως το 2009, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε αρχικά ως καθηγήτρια στο Βιομηχανικό Λύκειο της Βιντέλε και μετά ως μηχανικός στην ανώνυμη εταιρεία PETROM.

Το 2009 εξελέγη για την πρώτη της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Εν συνεχεία, επανεξελέγη ευρωβουλευτής το 2014 και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γεωργική και την Υπαίθρια Ανάπτυξη. Είναι επίσης πλήρες μέλος της Επιτροπής για τα Γυναικεία Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων.

Το 2015 βρέθηκε στις βραχείες λίστες για τα βραβεία του Ευρωκοινοβουλίου στον τομέα της Γεωργίας. Έπειτα από δύο χρόνια, το 2017, ήταν ξανά υποψήφια σε δύο αυτόνομες κατηγορίες: Γυναικεία Δικαιώματα και Ισότητα Φύλων και επίσης Έρευνας και Καινοτομίας.

Στις 17 Ιανουαρίου 2018, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λόιβιου Ντραγκνέα διόρισε την Νταντσίλα ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στα ρουμανικά χρονικά και την τρίτη αρχηγό κυβέρνησης σε έναν χρόνο.  Ο διορισμός της στην πρωθυπουργία έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και ο τελευταίος έδωσε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην Νταντσίλα, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις από υποστηρικτές και αντιπάλους του. Η κυβέρνησή της έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στις 29 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ