Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με φακούς φορεμένους στα μέτωπά τους, να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία μετά τον σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Αιγαίο.

Η φοβερή δόνηση, που ακολουθήθηκε από δεκάδες μετασεισμούς, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 800 στην Τουρκία, αλλά ο απολογισμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης φθάνει τους 26 νεκρούς αν προστεθούν οι δύο έφηβοι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο.

Στο Μπαϊράκλι, στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ), σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταώροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σεισμική δόνηση, το μέγεθος της οποίας εκτιμήθηκε πως ανερχόταν σε επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο (ώρα Ελλάδας) στο Αιγαίο, νοτιοδυτικά της Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κοντά στη Σάμο.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.

Ο Γκιοκάν Καν, διανομέας, 32 ετών, ήταν πάνω στη μοτοσικλέτα του όταν έγινε ο σεισμός. «Τρομοκρατήθηκα – όχι για μένα, για τη γυναίκα μου και τον γιο μου (…) Μονολόγησα: ‘δεν θα τελειώσει ποτέ’. Είχα την αίσθηση πως κράτησε δέκα λεπτά», αφηγήθηκε.

Ως νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Τουρκία καταγράφονταν 24 θάνατοι και 804 τραυματισμοί, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Κατά την ίδια πηγή, 17 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.

Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών είχε πλήξει τη βορειοδυτική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.

Ν. Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή

 «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από την Σάμο έπειτα από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Καρλοβασίου, καθώς και στο Βαθύ της Σάμου, για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χαρδαλιά, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλος, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης , οι δήμαρχοι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ.

Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια», ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, αύριο με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα». Παράλληλα γνωστοποίησε ότι 45 μηχανικοί έρχονται από το υπουργείο Υποδομών, ενώ, όπως είπε ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί « για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Έχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Γιατί χτυπήθηκε πιο πολύ η Σμύρνη από την Σάμο

Ο λόγος που ο εγκέλαδος «χτύπησε» τόσο δυνατά την Σμύρνη σε αντίθεση με τη Σάμο, αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα για τους επιστήμονες.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λέκκας ο πρώτος λόγος είναι ότι «πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με συντονισμό της σεισμικής κίνησης σε μια μεμακρυσμένη απόσταση της τάξης των 50 χιλιομέτρων, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος και χαλαρές αποθέσεις, στις οποίες αποθέσεις ήταν δομημένες οι κατασκευές που κατέρρευσαν».

Παράλληλα, όπως εξήγησε «ένας δεύτερος λόγος είναι ότι υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν τεράστιες τεκτονικές δομές με διεύθυνση Βοράς – Νότος, και όχι Ανατολή – Δύση που έχουμε το ρήγμα. Οι τεκτονικές δομές αυτές διευκόλυναν ώστε η σεισμική ενέργεια να διοχετευτεί προς το βόρειο κομμάτι».

Με λίγα λόγια το σεισμικό κύμα «κινήθηκε» προς εκείνη την περιοχή της Σμύρνης.