Αξιόλογα ή λιγότερο αξιόλογα, θυμωμένα ή ήρεμα, ειρωνικά, σκωπτικά, ‘χρωματισμένα’ ή άχρωμα, κυκλοφορούν διαδικτυακά χιλιάδες κείμενα κάθε μέρα και το μόνο που καταφέρνουν τελικά, είναι η εκτόνωση των υπογραφόντων που παροτρύνει ν’ ακολουθήσουν κι οι σχολιάζοντες….

 

Γράφει η

Αλεξάνδρα Γρηγορίου

 

Είτε εξ επαγγέλματος είτε λόγω ‘διασκέδασης’,  όλοι μας βρισκόμαστε αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη απολαμβάνοντας τον υπέροχο κόσμο του διαδικτύου! Σερφάρουμε ασταμάτητα γεμίζοντας το μυαλό μας, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, με περιττές πληροφορίες κι απίστευτες αναλύσεις!

Τα απολύτως απαραίτητα φίλτρα που επιβάλλεται να διαθέτουμε ώστε να μην διαχέονται άσχετες κι ανυπόστατες ειδήσεις ή απερίγραπτα γελοίες ή ‘ελαφριές’ αναλύσεις, αποτελούν καθαρά προσωπική επιλογή κι ως γνωστόν, εμείς οι Έλληνες, δε φημιζόμαστε για τέτοιου είδους φίλτρα….

Κι άντε, οι ‘πληρωμένοι πληκτρολογάκηδες’ είναι πλέον εμφανείς, μάθαμε να τους ξεχωρίζουμε όπως κι όσους απλώς βαριούνται τη ζωή τους και βρίσκουν διέξοδο στην κρίση παντός επιστητού! Έχουμε και τους περισπούδαστους που τα ξέρουν όλα και δεν αφήνουν τίποτα χωρίς αντιπρόταση, ηλίθια κι ανεφάρμοστη στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλά ποιος νοιάζεται;

Υπάρχει όμως κι η κατηγορία των υγιώς σκεπτόμενων, τουλάχιστον όπως διαφαίνεται απ’ τα γραφόμενά τους, που είναι σε παραγωγικές ηλικίες, επιτυχημένοι στα επαγγέλματά τους και με πολύ καλό κι ευκρινές κοινωνικό αποτύπωμα, που στον ελεύθερο χρόνο τους αναρτούν ενδιαφέρουσες προτάσεις και αναλύσεις για τα τεκταινόμενα.  Έχουν και τους φανατικού στους ακόλουθους που μόλις ανέβει κάτι, αντιδρούν αυτόματα, σχολιάζουν ενίοτε, όπως δύναται καθείς…, και να τες οι διαδικτυακές φίρμες!

Θα μείνει ασχολίαστη η συμπεριφορά πολλών εξ αυτών, με το ύφος των 40 καρδιναλίων και τη σιγουριά της παρέμβασης στα όσα μας συμβαίνουν! Δε συζητείται καν βέβαια, η αδιαμφισβήτητη ορθότητα των όσων πρεσβεύουν! Όλ’ αυτά βέβαια στο κεφάλι τους, άντε και μέσω χεριών, στο πληκτρολόγιό τους!

Η μόνη υπηρεσία που προσφέρουν τελικά εκτός της δικής τους εκτόνωσης, είναι την αφορμή να εκτονωθούν διά των σχολίων τους κι όσοι αποφασίσουν να ‘εκτεθούν’ καταθέτοντας την άποψή τους, σχολιάζοντας.

Στις περιπτώσεις που έγιναν προσπάθειες να οργανωθούν ομάδες μέσα από τέτοιες ‘γνωριμίες’, σπανίως απέδωσαν βέβαια αφού είναι πολύ σαθρά τα θεμέλια γνωριμίας τους. Εκτός του ότι, πίσω από ένα πληκτρολόγιο, στην ησυχία του χώρου σου εκφράζεσαι σαφώς καλύτερα μονολογώντας, παρά όταν κληθείς να συμμετάσχεις σε μια συζήτηση που, φευ, πρέπει να μιλήσουν κι οι υπόλοιποι κι ακόμη χειρότερα, μπορεί να διαφωνήσουν κιόλας!!!!

Στις πονηρές και δύσκολες μέρες που διάγουμε, όλοι μας έχουμε ανάγκη από λύσεις, από εφικτές προτάσεις, από όραμα, από προοπτική, από ενεργούς κι αποφασισμένους μπροστάρηδες που θ’ αναλάβουν την ευθύνη και θα διεκδικήσουν σθεναρά για όλους μας!

Μόνο όλα αυτά χρειάζονται πάθος, ενέργεια, αποφασιστικότητα, που όταν καταλήγουν εξασθενημένες λόγω της γρήγορης κι εύκολης διαδικτυακής εκτόνωσης, εξασθενημένες στις διά ζώσης επαφές, μάλλον ζημιά κάνουν παρά δίνουν λύσεις!

Καλό το πληκτρολόγιο κι η δομημένη έκφραση απόψεων και ιδεών, καλή κι η χειμαρρώδης παρουσίαση θεωρητικών λύσεων επί παντός προβλήματος αλλά όπως αποδεικνύεται, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα όπως εκφράζεται διαδικτυακά και τελικά στερεί τη δύναμη που είναι πλέον άκρως απαραίτητα για να περάσουμε στην αναμενόμενη περίοδο της λύσης πλέον όσων μας βαραίνουν!

Απλή προσθήκη στον καναπέ, το λαπ τοπ…αυτή κινδυνεύουμε να είναι η μόνη πρόοδος των τελευταίων ετών στη χώρα μας, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται ακόμη σε ελεύθερη πτώση και δε φαίνεται να ‘ιδρώνει’ κανενός το αυτί!