Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να φανεί αν η Τουρκία θα επιμείνει στις έρευνες με το σκάφος Oruc Reis μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πυροδοτώντας πολεμικό κλίμα ή θα αποσύρει το πλοίο από την περιοχή, κάτι που εκλαμβάνεται ως μορφή μιας άτυπης προθεσμίας, που δίνεται για συνετισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή, απευθύνοντας επανειλημμένες κλήσεις για απομάκρυνση του τουρκικού πλοίου, αλλά εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε άμεση στρατιωτική δράση, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση στους διεθνείς οργανισμούς ότι “τραβάει πρώτη την σκανδάλη”. Φαίνεται ότι η τακτική προς το παρόν είναι η παρεμπόδιση των ερευνών με την παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνικών πολεμικών πλοίων μέσα σε εκκωφαντικούς θορύβους.

Χάρτης με την διάταξη των ελληνικών πολεμικών πλοίων, απέναντι στα τουρκικά και στη μέση το ερευνητικό Oruc Reis (Πηγή:ΣΚΑΪ)

Επίσης μέσα σε 48 ώρες θα φανεί ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που ήδη κινούνται στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων, μετά από επαφές της Αθήνας με Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Στεϊτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία της έρευνες

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις της Τουρκίας ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή»

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεδρίασαν ΚΥΣΕΑ και ΣΑΓΕ

Σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Νωρίτερα έγινε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το ORUC REIS σσυνοδεύεται από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου, που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας