Οργανωμένη μορφή παίρνουν οι καταγγελίες από φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές του ΑΠΘ, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και άλλων γυναικών που αποφάσισαν να «σπάσουν» τη σιωπή τους.

Οι φοιτήτριες μιλούν για σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές του ΑΠΘ, αφότου μια απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας έσπασε τη σιωπή για όσα εδώ και χρόνια συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο.

«Αυτό εδώ είναι ένα απόστημα, που σπάει μετά από 30 χρόνια γιατί η πρώτη καταγγελία, που έγινε για τον συγκεκριμένο καθηγητή στο τμήμα μας ήταν το 1984. Αυτό, που συζητιόταν μεταξύ μας είναι ότι, ναι με πλησίασε, ναι μου ζήτησε να πάω για ιδιαίτερα, ναι με κάλεσε στο σπίτι του. Ναι ναι ναι.», είπε η Νίνα Σαλταμπάση πρώην Φοιτήτρια του Γεωλογικού τμήματος του ΑΠΘ.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) κα Σαλταμπάση, είναι πάνω από 100 πια οι καταγγελίες σε βάρος καθηγητή της συγκεκριμένης σχολής.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό που κατήγγειλε η καταγγέλλουσα από το Γεωλογικό είναι πραγματικότητα. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι με αυτή τη δήλωση το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενδυναμώσουμε κι άλλες φοιτήτριες, και από το συγκεκριμένο τμήμα, το δικό μας, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν να καταγγείλουν εφόσον υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Επ ουδενί δεν θέλουμε αυτό να γίνει ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο εδώ και 30 χρόνια υπάρχουν περισσότερες από 100 καταγγέλλουσες, εδώ δεν μιλάμε για ένα κίνημα εκδίκησης. Εδώ μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε η κα Σαλταμπάση στην ΕΡΤ.

Θα γίνει κοινή καταγγελία

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Δήμητρα Κογκίδου είπε ότι θα γίνει κοινή καταγγελία.

«Υπάρχει μια καταγγελία, η οποία θα είναι επώνυμη από φοιτήτριες που είναι απόφοιτες τώρα. Περίπου 10 καταγγελίες, αλλά θα κάνουν μια κοινή για τον συγκεκριμένο καθηγητή.»

Για την υπόθεση η εισαγγελία πρωτοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Για τα περιστατικά μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πρύτανης του ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου, κάλεσε όλες τις φοιτήτριες και φοιτητές να συμβάλλουν στην έρευνα και να μην φοβηθεί κανείς.

Την αγκάλιαζε από την μεσούλα…

Ο πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Γεωλογίας Μιχάλης Νιάρχος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο καθηγητής βλέποντας, ότι η κοπέλα δίνει λευκή κόλλα την αγκαλιάζει από τη μεσούλα και της λέει γιατί δε μου έγραψες κάτι, μου δίνεις λευκή κόλλα. Πέρνα το απόγευμα από το γραφείο μου να συζητήσουμε τον βαθμό σου. Ποιόν βαθμό να συζητούσανε και τι να λέγανε για λευκή κόλλα; Μπορούμε μόνο να φανταστούμε.»

Ερωτηθείς για το αν συγκρατήθηκε καθόλου ο καθηγητής, επειδή ο κ. Νιάρχος βρισκόταν δίπλα στην κοπέλα την ώρα, που της έκανε αυτήν την πρόταση, απάντησε: «Δυστυχώς όχι. Δεν καταλάβαινε τίποτα. O άνθρωπος είναι απίστευτος. Του είχαν μιλήσει οι καθηγητές και είχε απαντήσει ότι του αρέσει ο ποδόγυρος, απλά οι κοπέλες υπερβάλλουν.»

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Αυτό είναι από τα πιο χοντροειδή ψέματα. Εσείς πιστεύετε, ότι θα ήταν μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων, να πάρω αγκαλιά, όπως λέει, την άλλη να της πω έλα να πάμε στο γραφείο να συζητήσουμε για τον βαθμό σου; Είναι δυνατόν; Mε το γραφείο μου, να είναι αντικριστό με το γραφείο άλλων συναδέλφων και η πόρτα ανοιχτή.

Δημοσιογράφος: Γιατί να βγουν τώρα να καταγγείλουν;

Καθηγητής Γεωλογίας: Bλέπετε αυτές τις μέρες είναι της μόδας η ανθρωποφαγία.

Και για καθηγητή του Ιστορικού – Αρχαιολογικού

Καταγγελίες ωστόσο υπάρχουν και για δεύτερο καθηγητή από το Αριστοτέλειο.

Όπως αποκάλυψε πρώην φοιτήτρια του Αρχαιολογικού-Ιστορικού τμήματος, δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος.

«Με κάλεσε στο γραφείο με πρόσχημα τους βαθμούς. Κλείδωσε την πόρτα και άρχισε να μου λέει κομπλιμέντα, όπως τι όμορφα μαλλιά που έχω… Προσπάθησε να με χαϊδέψει και έτριβε πάνω μου το σώμα του. Δεν ξέρω πως βρήκα την δύναμη και τον απώθησα.»