Την βαθιά τους θλίψη εκφράζουν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης και της πνευματικής ζωής, για τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου σημειώνοντας ότι έφυγε μια εμβληματική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας αναφέρει ότι ο Χριστιανόπουλος ως μελετητής και βαθύς γνώστης της ιστορίας και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης, άφησε εποχή και αγάπησε την Θεσσαλονίκη όσο λίγοι.

Στη δήλωσή του ο δήμαρχος τονίζει:

«Εμβληματικός ποιητής της γενιάς του και χαρακτηριστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αγάπησε την πόλη μας όσο λίγοι. Επέλεξε να περάσει σ’ αυτήν όλη του τη ζωή, παρά τις κατά καιρούς σειρήνες, καθώς η φήμη του έφτασε σε όλη την Ελλάδα τόσο μέσα από το έργο του όσο και μέσα από τον συχνά τολμηρό δημόσιο λόγο του. Η Μικρή Πινακοθήκη ‘Διαγώνιος’, δημιούργημα δικό του, αποτέλεσε το βήμα για πολλούς νέους καλλιτέχνες της εποχής, οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στα εικαστικά και στη λογοτεχνία. Συνεπής μελετητής και βαθύς γνώστης της ιστορίας και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης, άφησε εποχή προσεγγίζοντας τα τραγούδια του Β. Τσιτσάνη με τον δικό του τρόπο. Θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από το έργο του».

Η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου θα τελεστεί δημοτική δαπάνη, αύριο, Πέμπτη, στις 12:15 μμ, από τα νεκροταφεία της Αναστάσεως του Κυρίου (Θέρμη).

Κυρ. Μητσοτάκης: Αφήνει τεράστιο έργο

«Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της και η Θεσσαλονίκη την πιο αιρετική και γοητευτική φωνή της» τόνισε ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τον θάνατο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Και προσέθεσε: « Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αφήνει τεράστιο έργο, αλλά δεν θέλησε τιμές και βραβεία. Γι’ αυτό του αρμόζει ένας λιτός αποχαιρετισμός. Γεμάτος όμως, από τη συγκίνηση όλων μας»

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Τον άνθρωπο που νοιάστηκε και μίλησε για τους κατατρεγμένους», τιμά ο ΣΥΡΙΖΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Η ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου καθορίστηκε από τα βιώματα της λαϊκής Θεσσαλονίκης, της ανέχειας στα χρόνια της κατοχής, του ασφυκτικού διανοητικού κλίματος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνει ότι «ο λόγος και η στάση του εξέφρασε μια διαρκή ανυπακοή σε κάθε λογής κομφορμισμό και την ίδια στιγμή έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στη λαϊκότητα, την ποιητική και την ανεξαρτησία».

«Τιμούμε τον ποιητή που μίλησε για την ομοφυλοφιλία όταν αυτή θεωρούνταν αμάρτημα, τιμούμε τον ποιητή που με τη “Διαγώνιο” δημιούργησε μία νησίδα ελευθερίας, δημιουργίας και αναζήτησης σε δύσβατες εποχές, τιμούμε τον άνθρωπο που νοιάστηκε και μίλησε για τους κατατρεγμένους», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΚΚΕ για το θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου

“ Έφυγε”, σήμερα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, σε ηλικία 89 χρόνων. Διακρίθηκε ως ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός.

Το Τμήμα Πολιτισμού της Κ.Ε του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.