Με ημίμετρα, τύπου περιορισμού του ωραρίου των μαγαζιών και επέκτασης της χρήσης μάσκας προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανησυχητική διασπορά του κορωνοϊού σχεδόν σε όλη τη χώρα, με κίνδυνο να περάσουμε σε εικόνες γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα εκτείνονται πλέον σε 23 περιοχές, κυρίως εξαιτίας των γάμων και των συναθροίσεων σε πάρτι και σε beach bar. Είναι ενδεικτικό ότι εντοπίστηκαν ακόμα 17 κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ και στον Πόρο η διασπορά 18 κρουσμάτων αποδίδεται σε νεανικό πάρτι.

Η ανησυχία εντείνεται στη Θεσσαλονίκη με άλλα 38 κρούσματα σε 24 ώρες με 10 υγειονομικούς να βγαίνουν θετικοί στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” και με τους εκπροσώπους των αρχών να προβληματίζονται έντονα για το αν θα πρέπει να ζητήσουν την εφαρμογή τοπικοί lockdown. Ήδη ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας είχαν τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και συζήτησαν για τα μέτρα.

Ο  δήμαρχος έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων με ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Κάλεσε αντιδημάρχους και διευθυντές δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά από όλη αυτή την εικόνα πολλοί είναι οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα, του τύπου πλήρους απαγόρευσης εκδηλώσεων, όπως γάμων και βαπτίσεων ή σημαντικού περιορισμού των ατόμων, που θα μπορούν να παρίστανται σε αυτές. Σημειώνεται  μάλιστα ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από ατολμία και από τον φόβο μεγαλυτέρου πλήγματος στον τουρισμό και στην οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Να ξαναβγούν μπροστά Τσιόδρας και Χαρδαλιάς – Χάνεται ο έλεγχος με τα κρούσματα

Τα 151 νέα κρούσματα και η διασπορά σε όλη την χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 151 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας
δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας

ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας
-*δεκαεπτά (17)* στην Π.Ε. Έβρου, *όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας
δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου
τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας
δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλονιάς
ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης
έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας
ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου
τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας
τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας
ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας
δύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης
ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών
ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων
ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας
δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας
ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.

1.379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.