Όχι μόνο δεν απομακρύνεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αντίθετα οι Τούρκοι δίνουν στη δημοσιότητα χάρτες, ένας εκ των οποίων δείχνει την θαλάσσια περιοχή δίπλα στην Κάρπαθο, όπου θέλουν να προχωρήσουν σε έρευνες.

Ο χάρτης δόθηκε από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας για να δείξει την περιοχή δραστηριότητας του Oruc Reis, συνεχίζοντας την προκλητική προπαγάνδα του.

Στον χάρτη που παρουσίασε ο αξιωματούχος του υπουργείου Κ. Ερσιγιές και έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εμφανίζεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου δείχνουν πως το ωκεανογραφικό πλοίο κινείται εντός “τουρκικής” ΑΟΖ, ενώ το πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον χάρτη εμφανίζουν ωστόσο το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis, ως περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας για έρευνες (με κόκκινο χρώμα), ενώ με γκρι χρώμα δείχνουν την θαλάσσια περιοχή νότια και πλησίον της ανατολικήε Κρήτης και κατά μήκος των Δωδεκανήσων από την Κάρπαθο ως την Ρόδο και το Καστελόριζο, ως περιοχή με «νέες άδειες» για τουρκικές έρευνες.

Μάλιστα, ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Ερσιγιές, καθώς επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «οι μινιμαλιστικές απαιτήσεις της δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

«Το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κάνει πολύ φασαρία για τις δραστηριότητές μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα μπλοκάρει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή εξαιτίας ενός «μικρού νησιού» όπως χαρακτήρισε το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό. Η Ελλάδα δημιουργεί εντάσεις με τις απαιτήσεις της και όχι η Τουρκία», είπε.

Χλιαρές οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Οι προκλήσεις της Τουρκίας γίνονται σε μια στιγμή που ο διεθνής παράγοντας αντιδρά χλιαρά, προτρέποντας την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως έκανε το αμερικανικό ΣτέΙτ Ντιπάρτμεντ ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου.

Ανάλογες και άνευ ουσιαστικής σημασίας είναι οι ανακοινώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τον οποίο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών και παράγοντες της Ε.Ε.

Αυτή την φορά δεν υπήρξε ούτε από την Γαλλία σθεναρή αντίδραση, πέραν της κίνησης για αποστολή δύο αεροσκαφών στην Πάφο για συμμετοχή σε ασκήσεις με τις κυπριακές δυνάμεις.

Πρόθεση του διεθνούς παράγοντα είναι να καθίσει η Ελλάδα σε τραπέζι διαλόγου για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, κάτι που αρνείται η Ελλάδα υπό την απειλή των ντε φάκτο ερευνών.

Ελληνική αντίδραση με ψυχραιμία – Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

Η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις παραμένει ψύχραιμη με την παρουσία πολεμικών σκαφών στην θαλάσσια περιοχή, που ως ένα βαθμό παρεμποδίζουν την διαδικασία των ερευνών από το Oruc Reis. Η στάση αυτή δείχνει πιθανόν

Τυχόν περαιτέρω ενέργειες αναμένεται να αποφασιστούν σήμερα στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που πρέπει να γίνει σε κλίμα ενότητας και εθνικής σύμπνοιας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή έχει ήδη ενημερώσει τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Χθες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τοποθετήθηκε για την στάση της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως περιμένει από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην γείτονα χώρα να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Οι στόχοι της Αθήνας και η στενή παρακολούθηση

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Προς το παρόν με τον θόρυβο που προκαλείται από την συγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων γύρω από το Oruc Reis, η διεξαγωγή ερευνών είναι αδύνατη αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τις ακριβείς προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε αυτή την φάση, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα περισσότερο μοιάζει να επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην τουρκική Navtex παρά η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Άλλωστε ο μεγαλύτερος θόρυβος που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις σχεδιαζόμενες σεισμικές έρευνες προκαλείται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

Παρ’ όλα αυτά, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι αν απαιτηθεί και τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για να δυσχεράνουν την προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν σε ερευνητικές εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόσο με κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες στις κύριες μηχανές των ελληνικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις όσο και με την ενεργοποίηση συστημάτων που δημιουργούν ηχητικά σήματα.