Αποστομωτική ελληνική απάντηση στις χυδαίες συκοφαντίες του Τούρκου Προέδρου θα δώσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σημείο προς σημείο στα fake news και την προπαγάνδα της Άγκυρας, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο κ. Ερντογάν από το ίδιο βήμα.

Η ελληνική πλευρά ανέμενε μια επιθετική και σκληρή ομιλία από τον Τούρκο πρόεδρο αλλά «δεν περιμέναμε να φτάσει σε αυτό το σημείο», σημείωναν πηγές σχολιάζοντας την εικόνα με τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών, που δήθεν πνίγονται αβοήθητα στο Αιγαίο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άμεση αντίδραση με δήλωση στα πρακτικά από την μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης.

«Σίγουρα δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο», σημειώνεται από ελληνική πλευράς, παραπέμποντας στα όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς θα παρουσιάσει στοιχεία της Ελλάδας που απορρίπτουν όλα τα ψεύδη της Άγκυρας. Πηγές από την κυβέρνηση χαρακτήριζαν αδιανόητο να κατηγορείται η Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δείχνοντας τον εκνευρισμό τους για αυτή την κίνηση του κ. Ερντογάν.

Εκτιμούν ότι επιχείρησε να απαντήσει στην παρουσίαση από την ελληνική πλευρά των χαρτών της «Γαλάζιας Πατρίδας», σημειώνοντας ότι η κυρίαρχη διαφορά είναι πως στη μία περίπτωση πρόκειται για κάτι που είναι αυθεντικό και στηρίζεται με επιχειρήματα ενώ στην άλλη επιχειρείται να ενεργοποιηθεί το θυμικό με χαλκευμένα στοιχεία. «Πως γίνεται μια χώρα αυταρχική να εγκαλεί μια χώρα της ΕΕ που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναρωτιούνται με ένταση οι ίδιες πηγές.

Ο Δένδιας κατήγγειλε την προπαγάνδα των Τούρκων στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί στενά την τακτική στην οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία για να αλλάξει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για αυτήν σε όλα τα φόρα εξαπολύοντας έναν επικοινωνιακό πόλεμο. Ωστόσο, τα πεπραγμένα της έναντι της χώρας μας είναι η μεγαλύτερο όπλο στα ελληνικά χέρια.

Ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μοίρασε ένα δισέλιδο με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας που επιτίθεται στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες διάβασε ο ίδιος στους ομολόγους του δύο από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αυτήν στην οποία απειλούσε ότι θα «έρθουν νύχτα» και αυτή στην οποία μιλούσε απαξιωτικά για τον ελληνική πολιτική ηγεσία.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας της τουρκικής διπλωματίας να στηρίξει τα όσα ανιστόρητα υποστηρίζει κατά τις Ελλάδας όσον αφορά τις Διεθνείς Συνθήκες και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου είναι το γεγονός πως ο κ. Ερντογάν δεν βρήκε να πει μια κουβέντα στην ομιλία του για τα όσα με επιστολές προς τον ΟΗΕ έχει εγκαλέσει η Τουρκία την χώρα μας, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. «Αυτό είναι το βήμα για να τα υποστηρίξει, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να σταθούν σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτά που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο, σιώπησαν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Ερντογάν.