Απλές, κατανοητές, ψύχραιμες και κατά συνέπεια πολύ χρήσιμες είναι οι συμβουλές, που δίνει για τον κορωνοϊό, την αντιμετώπισή του, τα εμβόλια και την εν γένει συμπεριφορά μας ο κ. Ιωσήφ Γαληνός υπεύθυνος για την  διαχείριση και νοσηλεία περιστατικών covid 19 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο κ. Γαληνός, που σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων αναφέρει στην ανάρτησή του στο F.B. (Το κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο):

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος και πλέον που ζούμε με τον κορωνοΐο κ από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, ως υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης κ Νοσηλείας των περιστατικών covid του 401 ΓΣΝΑ, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες απλές σκέψεις.

1) Η πανδημία είναι ακόμη εδώ, η βαρύτητα της εξέλιξης των θετικών κρουσμάτων δεν έχει ουδεμία σχέση με απλή γρίππη ή κρυολόγημα.

Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να εξελίσσεται από ήπια ως εντελώς ασυμπτωματική κατάσταση, αλλά ένα μικρό ποσοστό, αλλά σημαντικό αριθμητικά, παρουσιάζει πολύ σοβαρή επίπτωση στο αναπνευστικό, που εκδηλώνεται σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, που μπορεί να καταλήξει σε διασωλήνωση .

Πέρα από την προσβολή του Πνεύμονα, υπάρχει σημαντική επίπτωση κ σε άλλα όργανα, όπως καρδιά, αγγεία ( φλεβική θρόμβωση), νεφρούς, ενδοκρινείς αδένες, αιμοποιητικό σύστημα, κτλ. Λαμβάνει χαρακτηριστικά συνδρόμου δηλαδή.

2) Ουσιαστική αντιϊκή αγωγή αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται προσπαθούν να διορθώσουν την προσβολή του ιού στα διάφορα συστήματα .

3) Μετά το πέρας της οξείας φάσης ακόμη και σε εκείνους που δεν εμφάνισαν σοβαρή πνευμονία, έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία το long covid η post covid σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδίες διαταραχή του ύπνου, μυϊκά άλγη κτλ.

4)Τα μέτρα προστασίας, υγιεινή των χεριών, εφαρμογή μάσκας που να καλύπτει σωστά το πρόσωπο, με συχνή εναλλαγή αυτής, αποφυγή συναθροίσεων, καλώς αερισμός των κλειστών χώρων, ισχύουν και πρέπει να τα εφαρμόζουμε σχολαστικά.

5) Τέλος άφησα, το μείζον θέμα των ημερών το θέμα των εμβολίων.

Τα εμβόλια αποτέλεσαν την μια από τις τρεις ανακαλύψεις της Ιατρικής Επιστήμης που άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας, οι άλλες δύο είναι το καθαρό νερό κ τα αντιβιοτικά.

Το πρώτο λοιπόν εμβόλιο που αναφέρεται στην Ιστορία της Ιατρικής είναι το εμβόλιο εναντίον της Ευλογιάς. Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους (cowpox) και δεν νοσούσαν από Ευλογιά, έτσι άρχισε να μελετά τη δυνατότητα παρασκευής εμβολίου.

Η υποδοχή και τότε του πρωτόλειου εμβολίου ήταν προβληματική, πίσω από αυτό έβλεπαν σημεία και τέρατα ,παρά ταύτα η Ιατρική προχώρησε κ η Ευλογιά μια θανατηφόρα ασθένεια είναι παρελθόν.

Στην παρούσα φάση η επιστήμη έτρεξε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παράξει πλήθος διαφορετικής τεχνικής εμβόλια, τα οποία όλα είναι ικανά σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο ποσοστό να παράσχουν προστασία και να αποφεύγεται η σημαντική νόσηση, δηλαδή η νοσηλεία στο Νοσοκομείο.

Όταν με το καλό εμβολιαστεί το 70% κ πλέον του πληθυσμού η ασθένεια αυτή θα εκφυλιστεί σε μία απλή όντως γρίππη.

Βέβαια το εμβόλιο θα το επαναλαμβάνουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και έτσι οι κοινωνίες θα είναι προστατευμένες.

Παρακολουθώ με τη ταχύτητα αναπαράγουν μερικοί κάποιες αναφερόμενες παρενέργειες των εμβολίων, αλλά αυτή την στιγμή στα 17 εκατομμύρια εμβολιασμών με το m RNA εμβόλιο έχουν αναφερθεί 17 περιστατικά επιβεβαιωμένης αναφυλακτικής αντίδρασης, που χρειάστηκε νοσηλεία σε Νοσοκομείο, ποσοστό ασήμαντο, και όμως χαιρέκακα μεγενθύνονται κάποιες ήπιες παρενέργειες μόνο και μόνο για να ενσπείρουν αμφιβολίες.

Η εμπειρία όμως λέει ότι μόνο με τον καθολικό εμβολιασμό θα λήξει ο εφιάλτης που παγκοσμίως περνάμε. Όπως έχει εξαφανιστεί η πολιομυελίτιδα κ άλλες λοιμώδεις νόσοι.

Εμπιστευτείτε την Επιστήμη όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί κ κυκλοφορήσει μέχρι τώρα είναι ασφαλή κ αποτελεσματικά σε σημαντικό βαθμό.

Στο τέλος θα αναφέρω μια σημαντική συμβουλή, όποιος βρεθεί θετικός στον ιό κ εμφανίσει πυρετό, μετά το πέρας δύο ημερών με θερμοκρασία πάνω από 38 κ λήψη πάνω από 4 αντιπυρετικων την ημέρα, να αναζητήσει έγκυρη ιατρική γνώμη ή καλύτερα απευθυνθεί σε Νοσοκομείο.

Η εμμονή του πυρετού σημαίνει πνευμονία και η καλή εξέλιξη έχει να κάνει με την έναρξη έγκαιρης αγωγής.

Οπότε μην επαναπαύστε σε συμβουλές ,που λένε καθίστε σπίτι και πάρτε αντιπυρετικά κ αν αισθανθείς δύσπνοια πήγαινε στο Νοσοκομείο, τότε συνήθως η πνευμονία έχει προχωρήσει και η χορηγούμενη αγωγή ίσως να είναι αναποτελεσματική.

Ούτε αγωγές με βιταμίνες, ψευδάργυρο κτλ έχουν αποδείξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Μην χάνουμε, το θάρρος μας, εμβολιαζόμαστε, και τηρούμε τα Μέτρα Προστασίας, τότε προς το τέλος του 2021 θα αισιοδοξούμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη.

Να έχετε Υγεία να προσέχουμε για να μην γίνουμε η αιτία ταλαιπωρίας κάποιου άλλου συνανθρώπου μας.

(Από τον τοίχο της Alexandra Mourkogianni)