Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε στην τριτολογία του επί της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συζήτηση, την οποία προκάλεσε ο ίδιος, εξήγγειλε ότι καταργείται από τον Ιανουάριο η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και το δίλημμά τους θα είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Στην τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. «Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τομή στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε σήμερα 5 φορές υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο από ότι πριν από ένα χρόνο. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η ΝΔ να βγείτε να το πείτε» είπε.

Επίσης απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα για επιπλέον ενισχύσεις στους πολίτες, είπε ότι κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.

«Αν σας είχαμε ακούσει κ. Τσίπρα δεν θα μας έμενε φράγκο ή ευρώ» είπε. Πρόσθεσε ότι συγκράτησε από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν όντως πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες στο φυσικό αέριο. «Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που είναι εφικτό. Ένα είναι βέβαιο κ. Τσίπρα: Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υιοθετώντας προτάσεις και ιδέες που δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα».

Έξι εφημερίδες είναι απέναντι στην κυβέρνηση

Επίσης, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική που ασκεί για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα.

«Έδειξα κάποια πρωτοσέλιδα γιατί δεν μπορούσα να τα δείξω όλα. Έξι εφημερίδες είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια εφημερίδα – ο Θεός να την κάνει εφημερίδα – είναι η επιτομή της χυδαιότητας και τη αθλιότητας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα έχει κλείσει. Ξέρετε σε ποια αναφέρομαι, στο Μακελειό. Το ανάποδο έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας και μπορούν να κρύβονται πίσω από offshore, παρένθετα πρόσωπα και αυτοφωράκηδες

. Και έρχεστε εδώ και μου μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα;» είπε με έμφαση. Όσο για την περίφημη έρευνα των Ρεπορτερ Χωρίς Σύνορα ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρκετά πια. Ντροπή σας που χρησιμοποιείτε μια έρευνα που δηλώνει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο» για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εν λόγω έρευνας αναφέροντας πως έχει πιο ψηλά τη Μπουρκίνα Φάσο από τις ΗΠΑ, η Σιέρα Λεόνε πάνω από την Ιταλία, η Παπούα-Νέα Γουινέα πάνω από την Κύπρο και ότι η Βόρεια Κύπρο είναι πάνω από την Ελλάδα. «Τόσο αξιόπιστη είναι» είπε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά είναι υπόδικος

Αναφερόμενος στη Novartis, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πράγματι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά είναι υπόδικος και κατηγορούμενος με βαριά αδικήματα. Δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον καταδικάσω. Όμως το θεωρείτε αδιάφορο; Το θεωρείτε άξιο χειροκροτήματος το γεγονός ότι δύο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο; Και μάλιστα όχι με πολιτική απόφαση αλλά με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη;».

Για να προσθέσει: «Γνωρίζατε πολύ καλά όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι’ αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς της Δικαιοσύνης, θέλατε να στοχοποιήσατε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, τους ίδιους, τις συζύγους τους με δημοσιεύματα στοχευμένα. Τα ζήσαμε αυτά 4 χρόνια. Δεν τα ξεχνάμε». Τον βάλατε τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και σήμερα κατηγορείται για παραδικαστικό και τον κ. Παππά για να ρυθμίσει τις τηλεοπτικές άδειες, όταν κατηγορείται ότι έστησε τον διαγωνισμό με τον κ. Καλογρίτσα. Και έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα;».

Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα κυβερνήσεων

Απαντώντας στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «παράγων αστάθειας« ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «Έχω διακηρύξει πολλές φορές ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο παράγοντας αστάθειας είναι άλλος, είναι η απλή αναλογική, αυτή η βόμβα που τοποθετήσατε στα θεμέλια της σταθερότητας. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα κυβερνήσεων που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής και κινούνται γρήγορα. Όταν γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί η βόμβα που έχετε βάλει και θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση».