Στο άνοιγμα του θυροφράγματος του Πυθίου, προχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση περίπου 6.000 στρεμμάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πλημμυρών.

«Μετά από αίτημα του τοπικού συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διδυμοτείχου, δεδομένης της αυξητικής τάσης που παρουσιάζει η στάθμη των νερών στον ποταμό Έβρο, λόγω της αποδέσμευσης υδάτων σε φράγματα της Βουλγαρίας, αποφασίσαμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, για ν’ αποφευχθεί η υπερπήδηση του υπερβλητού αναχώματος από το νερό. Της τεχνητής πλημμύρας των περίπου 6.000 στρεμμάτων προηγήθηκε εκτίμηση των καλλιεργειών της συγκεκριμένης περιοχής από ελεγκτές του ΕΛΓΑ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αντιπεριφέρειας Έβρου, σήμερα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο σε υποδομές όσο και σε οικίες και καλλιέργειες, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών που εκδηλώθηκαν σε όλο το Νομό Έβρου, οι περιοχές:

Ορεστιάδα: οι Δημοτικές Ενότητες Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου

Διδυμότειχο: Η Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων στο σύνολό της, και οι οικισμοί Ελληνοχωρίου, Μάνης, Κυανής, Ασβεστάδων, Ισαάκιου

Σουφλί: Οι οικισμοί Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Δαδιάς, Λαβάρων, Αμορίου, Προβατώνα και Λευκίμης.

Οι ζημιές σε Αλεξανδούπολη – Τραϊανούπολη

Ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, από ειδική επιτροπή του δήμου, η καταγραφή, αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 12ης Ιανουαρίου, σε οικίες του οικισμού Λουτρά της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, από την οποία προκύπτει ότι συνολικά δέκα κατοικίες υπέστησαν ζημίες.

Πέραν των καταγραφών, η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προέκυψαν σε οικίες των δημοτικών ενοτήτων Τραϊανούπολης και Φερών, καθώς και στον οικισμό του Απαλού, μετά τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, μερίμνησε ώστε το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», του Πολυκοινωνικού, να βρεθεί κοντά στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή.

Ήδη έγιναν 200 επισκέψεις σε κατοικίες στη δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης, πραγματοποιήθηκε διανομή εμφιαλωμένων νερών και παρείχαν βοήθεια σε δημότες των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν, συνδράμοντας στον καθαρισμό των σπιτιών από τις λάσπες. Επίσης διατέθηκαν και διατίθενται από τη σίτιση του Πολυκοινωνικού και για όσο διάστημα χρειαστεί, επιπλέον μερίδες φαγητό σε οικογένειες, οι οικοσυσκευές των οποίων υπέστησαν ζημίες.

Σε επίπεδο υποδομών, σημαντικές ζημίες προκάλεσαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΔΕΥΑ, Γιάννη Ζαμπούκη, τα φυσικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου σε αρκετά σημεία του αγωγού μεταφοράς νερού στο Διυλιστήριο και τα ταχυδιυλιστήρια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή μεταφοράς του νερού προς επεξεργασία.

Προβλήματα στην υδροδότηση

Στη Δ.Ε. Φερών, διεκόπη η υδροδότηση από την γεώτρηση της Ιτέας. εξ’ αιτίας καταστροφής της ιρλανδικής διάβασης. Λόγω της διακοπής υδροδότησης από αυτή την γεώτρηση, οι Φέρες έχουν περιορισμένη δυνατότητα υδροδότησης της πόλης, ενώ παράλληλα διακοπή υδροδότησης υφίσταται στους οικισμούς Καβυσού, Δορίσκου, Μοναστηράκι και σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες.

Πρόβλημα στη υδροδότηση υπάρχει και στην κοινότητα Λουτρών, στους οικισμούς Αγνάντιας, Δορικού και Αετοχωρίου της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, περιοχή που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Η ΔΕΥΑΑ καταβάλλει κάθε δυνατή ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό, ενώ άμεση προτεραιότητα του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η αποζημίωση από την Πολιτεία, χωρίς καμία χρονοτριβή, όλων των πληγέντων συνδημοτών μας» καταλήγει ο κ. Ζαμπούκης. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)