Ανησυχητικές προειδοποιήσεις απευθύνουν έγκριτοι επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό για τον κίνδυνο μεγάλης εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης με το στέλεχος ΔΕΛΤΑ μέσα στον Ιούλιο, δίνοντας μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων σε 10 – 15 μέρες.

Ορισμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν λανθασμένες τις επιλογές της κυβέρνησης για απελευθέρωση μετακινήσεων και κατάργηση της μάσκας, τονίζοντας ότι ουδείς τηρεί τα όποια μέτρα απέμειναν, διότι δόθηκε η εντύπωση γενικής χαλάρωσης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το στέλεχος ΔΕΛΤΑ χτυπά όλες τις ηλικίες, αλλά πιο πολύ τους νέους με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερο χρόνο επαφής, ενώ ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, που θα έρθουν σε επαφή με νέα άτομα.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι τα εμβόλια, τονίζουν, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, γιατί αλλιώς μπορεί να έρθει γρήγορα το τέταρτο καταστροφικό κύμα.

Το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, παραδέχτηκε ο καθηγητής επισημαίνοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε “σχετικά δύσκολες”, όπως τις χαρακτήρισε, περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

“Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους” σημείωσε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική.

“Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση”, συνόψισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει μέτρα.

Διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα

Για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κος Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

” Εν δυνάμει θα αυξηθεί”, είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα το οποίο υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την επιβράδυνσης του ρυθμού εμβολιασμού, ο κος Γώγος τόνισε πως η ύφεση είναι πρόβλημα.

Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε “λίγο πιο δύσκολοι” που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πεισθεί.