Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Αρχική Γενικά Όλοι ανεμβολίαστοι στη ΜΕΘ του “Παπανικολάου” – “Φωνάζουν για λίγο αέρα”, αναφέρει...

Όλοι ανεμβολίαστοι στη ΜΕΘ του “Παπανικολάου” – “Φωνάζουν για λίγο αέρα”, αναφέρει με συγκλονιστικό τρόπο ο Ν. Καπραβέλος

Στις 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, οι ασθενείς είναι όλοι ανεμβολίαστοι, αποκάλυψε ο διευθυντής της ΜΕΘ εντατικολόγος-πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι από το 1987 δεν έχει ξαναδεί έναν ιό να προκαλεί τέτοια καταστροφή στα ανθρώπινα όργανα όπως ο κορωνοϊός.

Περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές μέσα από τις ΜΕΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτή την στιγμή στην μονάδα μου, που είναι γεμάτη, έχω 12 ασθενείς, οι 3 έχουν χάσει και τα νεφρά τους, τους έχουμε βάλει τεχνητό νεφρό, μυοκαρδίτιδες, οι πνεύμονές τους είναι κατεστραμμένοι. Δεν είμαστε ειδικοί στα εμβόλια, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, όμως εμείς δεν βλέπουμε εμβολιασμένο στην ΜΕΘ και χθες είχα θάνατο και στην θέση του έβαλα άλλον συμπολίτη μας που επίσης είναι ανεμβολίαστος, 64 ετών.

Και οι 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο Παπανικολάου, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο;»

Πολύ επικίνδυνη η τέταρτη φάση

Ο Συντονιστής-Διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ υπογράμμισε:

“Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη τέταρτη φάση με καινούρια χαρακτηριστικά της πανδημίας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις.

Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ελεγχόμενη, παρότι μας φαίνεται αδιανόητος ο καθημερινός αριθμός των θανάτων. Εξαρτάται ποιον στόχο βάζεις. Γιατί δεν μπορεί να βάζεις στόχο την μείωση των θανάτων αλλά την εξάλειψή τους, να μετατρέψουμε αυτή την θανατηφόρο πανδημία σε ένα κοινό κρυολόγημα. Και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν το έχουμε κάνει και θα το πληρώσουμε ακριβά και στο 4ο κύμα».

Η περσινή εμπειρία στην Βόρεια Ελλάδα φοβίζει και φέτος τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζει πως όταν οι υγειονομικές ανάγκες ήταν τεράστιες και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας ήταν πολύ μικρότερες, χάνονταν ασθενείς, χωρίς να μπορεί να κλιμακωθεί η θεραπεία τους, με την χορήγηση μόνο οξυγόνου. «Δύο στους 3 ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ και ήταν μικρής ηλικίας, μεταξύ 50 και 70 ετών, χάσαμε φίλους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει σε μερικές πόλεις ο αριθμός των θανάτων, ανά 100.000 κατοίκους».

Ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα νοσήσουμε

Οι επόμενοι δύο μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιστήμονες με τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους.

«Έχουμε τόσες πνευμονίες αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία μας, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοια εποχή και ακόμα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου».

Ο κ. Καπραβέλος, προειδοποιεί ότι θα αναγκαστούμε αν πιεστούμε πάρα πολύ στο 4ο κύμα, να περιορίσουμε πάλι τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Ή θα εμβολιαστούμε όλοι για να έχουμε το τείχος ανοσίας ή θα νοσήσουμε. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας; Θα αρχίσουν οι περιορισμοί. Μην φτάσουμε να κλείσουν σχολεία, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οικονομία».

Καμπανάκι για τα παιδιά

Βλέπουμε να νοσούν και οι εμβολιασμένοι, λέει ο κ. Καπραβέλος, αλλά είναι με ελαφρά συμπτωματολογία. Το μεγάλο όπλο είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η μόλυνση, τονίζει. «Δεν θα δούμε την τρομερή καταστροφή στα όργανα του ανθρώπου. Και τα παιδιά που είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς, εάν νοσήσουν προσβάλλονται όλα τα όργανα, μόνο που έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα που αποτρέπει την σοβαρή νόσο, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες συνέπειες.

Τι συμπεριφορά θα έχει το νεφρό, το μυοκάρδιο, ο πνεύμονας, όταν μεγαλώσουν, άρα δεν είναι ανάγκη να περάσουν από την διαδικασία της μόλυνσης», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.