Ψάχνουν ακόμα στην Αθήνα να εντοπίσουν την αιτία της έντονης οσμής, για την οποία διαμαρτύρονταν πολλοί κάτοικοι κάτοικοι και εργαζόμενοι διαφόρων περιοχών του λεκανοπεδίου από το πρωί της Τρίτης.

Ακόμα μιλούν για «μυστήριο» με την έντονη οσμή αερίου, την οποία ανέφεραν αρχικά κάτοικοι της Καλλιθέας, του Γαλατσίου, της Κυψέλης και του κέντρου (Χίλτον)  και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική.

Όσο περνούσε η ώρα πύκνωναν τα τηλεφωνήματα και προς το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) και σταδιακά διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο αφορά πολλές περιοχές της Αθήνας -στο κέντρο, τα νότια (Γλυφάδα, Φάληρο κ.ά.) και προς τα βόρεια (Ψυχικό, Νέα Φιλοθέη, Ηράκλειο).

Γι’ αυτόν τον λόγο σε επιφυλακή τέθηκε χθες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιθανότατα να συνδέεται με ρύπους που λόγω των καιρικών συνθηκών

Στέλεχος της ΕΔΑ Αττικής είπε ότι πραγματοποιούνταν σαρωτικοί έλεγχοι και πως κανένα στοιχείο δεν οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε διαρροή φυσικού αερίου.

Κατά την ίδια πηγή, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την έντονη οσμή αερίου είναι να προέρχεται από τα λύματα, τα οποία επηρεάζονται από την αλλαγή του καιρού και συγκεκριμένα την άνοδο της θερμοκρασίας.

Παρά ταύτα, σε αντίστοιχες περιόδους -κατά τις οποίες ανεβαίνει η θερμοκρασία- τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει καταγραφεί το ίδιο φαινόμενο, τουλάχιστον όχι στην ίδια έκταση.

Περιβαλλοντολόγος που μίλησε χθες στον ALPHA υποστήριξε ότι η οσμή πιθανότατα να συνδέεται με ρύπους που λόγω των καιρικών συνθηκών εγκλωβίζονται στην ατμόσφαιρα.

Η οσμή δεν σχετίζεται με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου

Λίγες ώρες αργότερα, χθες, η ΕΔΑ Αττικής εξέδωσε μια πρώτη ανακοίνωση στην οποία επισήμαινε τα εξής:

«Σε συνέχεια αναφορών που δέχθηκε το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας για οσμή σε περιοχές του Ν. Αττικής, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) ενημερώνει ότι, από τους μέχρι τώρα ελέγχους και επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, διαπιστώνεται ότι η οσμή δεν σχετίζεται με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων».

Η τελική ανακοίνωση της ΕΔΑ Αττικής

Με την τελευταία της ανακοίνωση για το φαινόμενο της οσμής αερίου η ΕΔΑ Αττικής υπογραμμίζει ότι η οσμή δεν συνδέεται με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, δίχως όμως να δίνονται άλλες απαντήσεις για τα αίτια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), σχετικά με τη λήψη αναφορών στις 16/05/2023 για οσμή σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, η Εταιρεία ενημερώνει ότι ολοκλήρωσε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και επεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η οσμή δεν σχετίζεται με το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου”.