Χαλαρά ακούστηκε η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόθεσή της να διενεργήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε σημεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε τα αυτονόητα με την διατύπωση “καλούμε την Τουρκία…”, ενώ όλοι θα περίμεναν να πει τουλάχιστον “καταδικάζουμε τις προκλήσεις αυτές και την προειδοποιούμε να απέχει…” Αλλά αντί αυτών έμεινε στο “καλούμε…” Ευτυχώς, που δεν είπε “παρακαλούμε…”

Διπλωματικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει εγκαίρως να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας με διακοπή του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα πριν η Άγκυρα κάνει κινήσεις με αποστολή ερευνητικών σκαφών στη Μεσόγειο. Διότι αν κάνει τέτοια κίνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας τότε η Αθήνα θα απαντήσει με κάθε μέσο και δεν αποκλείεται εμπλοκή με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι κάτι, που μπορεί να επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν, νομίζοντας ότι είναι ισχυρός σε όλα τα επίπεδα, αλλά μάλλον λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο…

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιοι παρατηρητές, στη φάση αυτή επιβάλλεται να σταματήσει η Τουρκία τις απειλές, διότι ένα θερμό  καλοκαίρι και μέσα στην κρίση εξ αιτίας της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό για όλους, κάτι, που δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν, θέλοντας να ενισχύσει το εσωτερικό μέτωπο των οπαδών του με εθνικιστικές κραυγές, ώστε να ξεπεράσει άλλα μεγάλα προβλήματα.

Μπορέλ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα

Για τις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει:

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι “είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Όπως τόνισε “και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία”.

Στη συνέχεια ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε:

“Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”

Στ. Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια” τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

“Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού» ανέφερε ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ real fm και προσέθεσε:

«Στο πολιτικό επίπεδο, κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».

«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη”.