Κακό προηγούμενο αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, έστω  και αν λένε  ότι«κανείς δεν τα έβαψε μαύρα» στη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ιστορικού στελέχους του κόμματος για τη διάρρηξη των σχέσεών του με την σημερινή ηγεσία. 

Το πρωί, ένας άνδρας της προσωπικής ασφάλειας του Ανδρέα Λοβέρδου έφερε στη Χ. Τρικούπη την επιστολή του και την παρέδωσε χέρι με χέρι στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στην άκρως εμπιστευτική αυτή επιστολή εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει από τα όργανα.

Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης και το περιβάλλον του έχουν μια εμμονή με παλιά στελέχη, νομίζοντας ότι με τους νέους θα αποτινάξουν το παρελθόν και θα ανοίξουν νέους δρόμους, όπως έκαναν και με την περίπτωση του Χάρη Καστανίδη. Οι εξελίξεις αυτές δεν κάνουν καλό στο κόμμα, αφού με τον τρόπο αυτό δεν είναι εύκολο να ανοίξει τους ορίζοντές του ευρύτερα στην κοινωνία.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Α. Λοβέρδος έκανε την ανάρτηση στα social media ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ. Εξηγεί στα μέλη του κόμματος ότι η απόφασή του είναι «πεντακάθαρη», θέλοντας να προλάβει ενδεχομένως όποια κριτική ή σενάριο εξυφανθεί για τις προθέσεις του.

Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου για την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ

«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μια άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, στα στελέχη και στα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και στις προσπάθειές τους.

ΥΓ.: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ’ όλα είναι πεντακάθαρη».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην αποχώρηση Λοβέρδου

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια λακωνική ανακοίνωση, μόλις εννέα λέξεων: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».

Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ για μια μεγάλη, πρωταγωνίστρια Κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι 15 παλαιότερων στελεχών. Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε οικειοθελή.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Μάντζος, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επέμεινε στο ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται σε στελέχη, αλλά σε όλους τους πολίτες, τους οποίους θέλει να εμπνεύσει με το πρόγραμμά του και το σχέδιό του για τη χώρα.

Τι ανέφερε στην επιστολή του προς Ανδρουλάκη ο Λοβέρδος

Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς αναφέρει η άκρως εμπιστευτική αυτή επιστολή Λοβέρδου προς τον Ν. Ανδρουλάκη. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν να εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του κόμματος ότι απώλεσε τον χώρο του Κέντρου. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της Χ. Τρικούπη απορρίπτουν την αιτίαση, υποστηρίζοντας ότι δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία, καθώς το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2023 πήρε περισσότερες ψήφους από τον χώρο του Κέντρου απ’ ό,τι το 2019, καθώς έλαβε 30% έναντι 38% της ΝΔ και 12% του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού διαβεβαιώνουν πάντως πως οι λόγοι της αποχώρησής του είναι αμιγώς πολιτικοί.

Τι θα κάνει τώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος

Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις στο ΠΑΣΟΚ ποικίλλουν σχετικά με το τι πρόκειται να πράξει ο Ανδρέας Λοβέρδος εφεξής. Άλλοι εκτιμούν ότι θα κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική, ενδεχόμενο μάλλον απίθανο. Άλλοι ότι θα αξιοποιηθεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης από τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας και το πρόσφατο ραντεβού του με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ωστόσο, όλα αυτά τα απορρίπτουν όσοι εκτιμούν ότι «ο Λοβέρδος δεν είναι τόσο προβλέψιμος». Αντιθέτως, θεωρούν πως αυτό που σκέπτεται είναι να ιδρύσει δικό του κόμμα στον χώρο του Κέντρου. Δεν απέκλειαν η κίνησή του αυτή να συνδέεται με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο δημιουργούν συνθήκες τέτοιου είδους.

Οι τελευταίοι υπενθυμίζουν ότι η ανακοίνωση αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ έγινε την ημέρα του δημοψηφίσματος του 2015 και πως η φράση του περί ξεκάθαρης απόφασης στο τέλος της ανακοίνωσής του σηματοδοτεί ενδεχομένως την πρόθεσή του αυτή.

Ο κ. Λοβέρδος από χθες είχε ενημερώσει ορισμένα κομματικά στελέχη στη Βόρεια Αθήνα για την επιστολή που θα έστελνε προς τον κ. Ανδρουλάκη και τους διαβεβαίωνε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά από κοντά. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαγραφεί από τον Ευ. Βενιζέλο το 2012, και το 2013 ίδρυσε το κόμμα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ.

Πώς έφτασε στη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ

Οι σχέσεις Λοβέρδου – Ανδρουλάκη είχαν ραγίσει καιρό τώρα. Λίγο πριν τις εκλογές, τέλη Μαρτίου, είχε επικρίνει δημοσίως την επιλογή Ανδρουλάκη για το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης».

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες» είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», σχολίασε τότε η Χ. Τρικούπη, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους.

Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Λοβέρδος επανήλθε δηλώνοντας ότι «δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται», για να σχολιάσει ο Ν. Ανδρουλάκης: «Αυτός που το είπε έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν, άρα όλοι λειτουργούμε με κανόνες, βάσει σεβασμού της συλλογικότητάς μας και με βάση την προοπτική της παράταξης».

Στις εκλογές ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, θέση την οποία κατέλαβε η Μιλένα Αποστολάκη, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας.

Η Ζέφη Δαμαδάμα, σχολιάζοντας την αποχώρηση Λοβέρδου, έγραψε: «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε και διαφωνίες…».