Με τοποθέτηση για το μεταναστευτικό βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο εκλογικός θρίαμβος της ΝΔ την καθιστά κυρίαρχη πολιτική δύναμη εντός του ΕΛΚ, καθώς είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, κι αυτό ενισχύει το προφίλ και την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των μελών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα το μεταναστευτικό

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται ως βασικό θέμα συζήτησης το Μεταναστευτικό. Τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα είναι η Ουκρανία, η οικονομία και οι σχέσεις με Κίνα.

Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών σε επίπεδο υπουργών για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται και στον απόηχο του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, με αφορμή το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι «η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών», όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.

Θα επισημάνει, δε, και τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.

Ο ίδιος, άλλωστε, όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό, είχε δηλώσει με αποδέκτη την Ε.Ε.: «Το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».