Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπίπτει από το αξίωμά του στη Βουλή και παίρνει την θέση του το τρίτο κόμμα, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών του: της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην τρίτη θέση, με 29 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 31 και θα είναι πλέον δεύτερο τη τάξει κόμμα στη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, φέρνει αλλαγές στα προνόμια, ακόμη και στη χωροθέτηση των δύο κομμάτων.
Πλέον στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών – όπως αυτή του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2025 στις 15 Δεκέμβρη – ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλά αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά πλέον 29 βουλευτές, έναντι 31 του ΠΑΣΟΚ.
Για πράξη σεβασμού και αυτοεκτίμησης έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ η Γιώτα Πούλου σημείωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί όλα αυτά που συνέβησαν στο συνέδριο και τις μεθοδεύσεις. Την ώρα που γινόταν γνωστή η ανεξαρτητοποίησή της, η βουλευτής Βοιωτίας υποδεχόταν πάντως στην Λειβαδιά τον Στέφανο Κασσελάκη.
Εκτροπή καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει θεσμική εκτροπή, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού». «Είναι προφανές ότι η επιτυχία του χτεσινού ντιμπέϊτ τους ενόχλησε και για αυτό διάλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν πρεμιέρα της κακοστημένης παράστασής τους» προσθέτει.
Ωστόσο άλλες φωνές από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο λαός ψηφίζει και πρόσωπα, όχι μόνο κόμματα, οπότε δεν νοθεύεται η επιλογή του. Άλλωστε δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη, ίσως και βουλευτές.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σχολιάσει ότι δεν αγωνιά να γίνει το κόμμα του αξιωματική αντιπολίτευση. Στόχος είναι να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και να γίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «πρακτικά η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε χρώμα, μακάρι να αποκτήσει και κοστολογημένο πρόγραμμα».
Οι αντιδράσεις των υποψηφίων προέδρων
«Από την στιγμή που παίρνουν απόσταση από το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν σίγουρα κάπως χαρακτηρίζονται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είσαι ελεύθερος μέσα στο Κοινοβούλιο, να αλλάζεις κοινοβουλευτικές ομάδες κατά βούληση. Θα πρέπει να έχεις έρθει σε συνεννόηση με το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκες» σχολίασε στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Newsroom» o Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Για νόθευση και παραβίαση της λαϊκής εντολής μιλούν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι αλλάζει στα προνόμια των κομμάτων
Ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας δήλωσε:
«Είναι στενάχωρο, είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος». Σημείωσε ωστόσο, ότι «όλο αυτό δεν είναι αντικανονικό που γίνεται, προβλέπεται, απλώς δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί».
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που διαθέτει 31 βουλευτές, έχει τη μικρότερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 1974. Μετά την εποχή των μνημονίων, όταν πάνω από 50 βουλευτές είχαν μετακινηθεί από τα κόμματα με τα οποία είχαν εκλεγεί, στην τρέχουσα Βουλή καταγράφονται 32 βουλευτές (21 ανεξάρτητοι και 11 της Νέας Αριστεράς), που δεν εκπροσωπούν τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν τον Ιούνιο του 2023.
Η ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, επιφέρει και ορισμένες αλλαγές στα προνόμια που πλέον έχει στο κοινοβούλιο, όπως είναι η μετακόμιση του προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων του και παράλληλη μείωση τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως επίσης και η μείωση του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημαντικότερο ωστόσο κρίνεται το δικαίωμα του κ. Ανδρουλάκη να λαμβάνει τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό ενώ πλέον θεωρείται 4ος πολιτειακός παράγοντας, μετά τα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.