Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Τανζανίας, Τζον Μαγκουφούλι, ένας από τους μεγαλύτερους αρνητές του κκορωνοϊού στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 61 ετών, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας.

Άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη από καρδιακές επιπλοκές σε νοσοκομείο στο Νταρ Ες Σαλάμ. Ο Μαγκουφούλι δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως για περισσότερες από δύο εβδομάδες και κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για την υγεία του.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχε νοσήσει με Covid-19, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ατμοθεραπεία με βότανα

Ο Μαγκουφούλι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές της πανδημίας στην Αφρική και είχε συστήσει προσευχές και ατμοθεραπεία με βότανα για την αντιμετώπιση του ιού.

Εμφανίστηκε τελευταία φορά δημόσια στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά ο πρωθυπουργός Κασίμ Μαγιαλίουα επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος ήταν «υγιής και σκληρά εργαζόμενος» ενώ απέδωσε τις φήμες για την κακή υγεία του προέδρου στο «μίσος» των Τανζανών που ζουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  είπε στο BBC ότι οι πηγές του του είπαν ότι ο Μαγκουφούλι νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Κένυα με κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός είναι διάβολος…

Όταν ο κορωνοϊός έφτασε στην Τανζανία, είχε ζητήσει από τους πολίτες να πάνε σε εκκλησίες και τζαμιά για να προσευχηθούν. «Ο κορωνοϊός, που είναι διάβολος, δεν μπορεί να επιβιώσει στο σώμα του Χριστού… Θα καεί αμέσως», είχε πει.

Αργότερα, ανακήρυξε την Τανζανία Covid-free, λέγοντας ότι ο ιός είχε εξαλειφθεί μετά από τρεις ημέρες εθνικής προσευχής.

Επίσης, χλεύαζε την αποτελεσματικότητα των μασκών, εξέφραζε αμφιβολίες για τα τεστ και περιγελούσε γειτονικές χώρες που επέβαλαν υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

«Χώρες της Αφρικής θα έρθουν εδώ για να αγοράσουν τρόφιμα τα επόμενα χρόνια… θα υποφέρουν λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας τους», έλεγε.

Η Τανζανία δεν έχει δημοσιεύσει πληροφορίες για τα κρούσματα κορωνοϊού από τον περασμένο Μάιο και η κυβέρνηση αρνήθηκε να αγοράσει εμβόλια.

Ο θάνατός του προέδρου έχει αποδοθεί σε μια μακροχρόνια καρδιακή πάθηση, αλλά πολλοί εξακολουθούν να υποπτεύονται ότι υπέκυψε στην Covid-19.