Ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ευρώπης και του κόσμου, ένας δυναμικός ηγέτης, ένας πολυγαμικός και αχόρταγος εραστής, ένας αγαπητός οικογενειάρχης με πέντε παιδιά, ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας, αυτός, που κατέκτησε δόξα και χρήμα και βρέθηκε επί δεκαετίες στο ζενίθ της δημοσιότητας, δεν υπάρχει πια. 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε σήμερα το πρωί (της Δευτέρας 12/6) σε ηλικία 86 ετών,μετά από αρκετή ταλαιπωρία από προβλήματα υγείας.

Ο «Καβαλιέρε», όπως ήταν γνωστός, που διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και ήταν δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, δεν ανέφερε ποτέ δημοσίως ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά το θάνατό του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε υπό τον έλεγχο την Fininvest, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Μιλάνο, η οποία ελέγχει δημόσιες συμμετοχές στον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα MFE, τον εκδότη Arnoldo Mondadori και την Banca Mediolanum.

Η Fininvest ανακοίνωσε έσοδα ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το ημερολογιακό έτος 2021.

Πως μεγάλωσε και πώς απέκτησε την αμύθητη περιουσία του

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1936, και ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του Λουίτζι, ήταν τραπεζικός υπάλληλος και η μητέρα του νοικοκυρά. Φοίτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Salesian και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με πτυχίο στη νομική το 1961.

Εμφανίστηκε ως κροίσος σε κρουαζιερόπλοια και, στο κολέγιο, σχημάτισε ένα συγκρότημα με τον πιανίστα Fedele Confalonieri, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Mediaset.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία στον τομέα των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ το μεγαλύτερο έργο του ήταν η κατασκευή του Milano Due, ενός συγκροτήματος κατοικιών 4.000 διαμερισμάτων ανατολικά του Μιλάνου. Στην συνέχεια πούλησε το συγκρότημα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και χρησιμοποίησε τα κέρδη για να επενδύσει στο πρώτο του εγχείρημα στα μέσα ενημέρωσης, το Telemilano, ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι.

Το μεγάλο βήμα με την ίδρυση της εταιρείας συμμετοχών

Το 1978 ίδρυσε τη Fininvest, την πρώτη του εταιρεία συμμετοχών στα μέσα ενημέρωσης. Δύο χρόνια αργότερα είχε δημιουργήσει το πρώτο εθνικό ιδιωτικό δίκτυο της Ιταλίας, το πρώτο που θα ανταγωνιζόταν το κρατικό εθνικό δίκτυο, τη RAI, η οποία εκείνη την εποχή κατείχε το νόμιμο μονοπώλιο.

Είχε επεκτείνει το δίκτυο με την εξαγορά των καναλιών Italia 1 και Rete 4 και, τον Οκτώβριο του 1984, με τη βοήθεια ενός πολιτικού συμμάχου, του Bettino Craxi, κέρδισε το νόμιμο δικαίωμα για περιορισμένη εθνική μετάδοση.

Τα κανάλια έλαβαν το καθεστώς πλήρους εθνικής εμβέλειας, το οποίο περιελάμβανε το δικαίωμα μετάδοσης ειδήσεων και πολιτικών σχολίων, το 1990. Μέσα σε 15 χρόνια, έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης.

Στην συνέχεια άρχισε να διαφοροποιεί τις συμμετοχές του μέσω της Fininvest, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει συμφέροντα στις εκδόσεις, τις ασφάλειες, την ιατρική τεχνολογία και τις τράπεζες.

Το 1986, απέκτησε την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν, σώζοντάς την από τη χρεοκοπία. Υπό την κατοχή του η ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Μιλάνο, κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «il giornale», ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Και τα πέντε παιδιά στις επιχειρήσεις του Μπερλουσκόνι

Ο «Καβαλιέρε» απέκτησε πέντε παιδιά από τους δυο γάμους του. Το 1965 νυμφεύτηκε με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά, την Μαρίνα (1966) και τον Πιέρ Σίλβιο (1969), ενώ από τον δεύτερο την Μπάρμπαρα (1984), την Ελεονώρα (1986) και τον Λουίτζι (1988).

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε με την πρώτη σύζυγό του, την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο, δύο παιδιά: τη Μαρίνα και τον Πιερ Σίλβιο.

Μετά το διαζύγιο νυμφεύθηκε την ηθοποιό Βερόνικα Λάριο, με την οποία απέκτησε άλλα τρία παιδιά: την Μπάρμπαρα, την Ελεονόρα και τον Λουίτζι. Αλλά και ο δεύτερος γάμος του κατέληξε σε διαζύγιο.

Ο Μπερλουσκόνι έζησε για ένα διάστημα με τη φίλη του Φραντσέσκα Πασκάλε, προτού προχωρήσει σε νέο δεσμό με την κατά μισό αιώνα νεότερή του, βουλευτή της Forza Italia, Μάρτα Φασίνα. Τον περασμένο χρόνο αντάλλαξαν δαχτυλίδια και παρέθεσαν γιορτή για έναν «συμβολικό γάμο», όπως τον περιέγραψε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι με τη δεύτερη σύζυγό του, Βερόνικα Λάριο

Το μέλλον των επιχειρηματικών συμφερόντων του Μπερλουσκόνι θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να διανείμει το 61% του μεριδίου του, στην οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών Fininvest, μεταξύ των πέντε παιδιών του από δύο γάμους. Η μεγαλύτερη κόρη του Μαρίνα, αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο, σύμφωνα με το Reuters.


Η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα

Τα μεγαλύτερα παιδιά, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους εισήλθε στην ιταλική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.


Το δεύτερο παιδί από τον πρώτο γάμο του Μπερλουσκόνι, ο Πιέρ Σίλβιο

Η Μαρίνα, η οποία προεδρεύει της Fininvest, επιβλέπει τον εκδοτικό οίκο Mondadori, ενώ ο Πιερ Σίλβιο είναι υπεύθυνος για την τηλεοπτική επιχείρηση, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό το πετράδι στο «στέμμα» της οικογένειας.

Τα μικρότερα παιδιά, η Μπάρμπαρα, η Ελεονώρα και ο Λουίτζι, δεν είχαν τέτοιους υψηλόβαθμους εκτελεστικούς ρόλους στη διοίκηση των επιχειρήσεων του πατέρα τους.

Κράτησε τα παιδιά του ενωμένα

Άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειας περιέγραψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως «την κόλλα» που κράτησε τα παιδιά του ενωμένα, παρά το εύρος των ηλικιών τους και τις διαφορετικές στάσεις και φιλοδοξίες τους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η οικογενειακή ενότητα μπορεί να διατηρηθεί μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της τηλεοπτικής επιχείρησης, στην οποία ο Μπερλουσκόνι έχτισε την περιουσία του.

Τα τελευταία χρόνια η Fininvest ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία που δεν θεωρούσε πλέον στρατηγικά, από τις μετοχές που είχε στην ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν, μέχρι τις συμμετοχές στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed και την ιταλική εμπορική τράπεζα Mediobanca (MDBI.MI).

Παράλληλα, η Fivinvest, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην τηλεοπτική της επιχείρηση MediaforEurope (MFEB.MI), υποστηρίζοντας τα σχέδια ανάπτυξης στην Ευρώπη, ώστε να αντισταθεί στους αμερικανικούς γίγαντες streaming, μέσω συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αλλά μένει να φανεί αν αυτή η φιλοδοξία, θα διατηρηθεί και μετά το θάνατο του «Καβαλιέρε».