Απαντήσεις σε όλα αναμένεται να δώσει σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από την πλευρά των πολιτικών συντακτών.

Ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του ζήτησε συγγνώμη «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» στη διαχείριση των πυρκαγιών στην βόρεια Εύβοια και την Αττική, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι ευθύνες για τις αστοχίες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει.

Εν συνεχεία την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε το πλαίσιο ενίσχυσης κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές της βόρειας Εύβοιας, της Αττικής, της Ηλείας και της Μάνης, τονίζοντας παράλληλα όσον αφορά στον φυσικό πλούτο της χώρας ότι κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων που ανακοινώθηκαν η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές, με άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στην απλοποίηση της διαδικασίας των αιτήσεων που θα υποβάλλουν οι πυρόπληκτοι σημειώνοντας ότι τα παραπάνω ποσά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Επί των παραπάνω σημείων, αλλά και γενικότερα για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις και απαντήσεις, ιδιαίτερα για όσα τον κατηγορεί ο Αλ. Τσίπρας.