Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Άκη Τζοχατζόπουλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Την ώρα, που άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ σιωπούν ή αποφεύγουν να θυμούνται το πως εξελίχθηκαν και αναδείχθηκαν δίπλα στον Άκη, ο Κώστας Σημίτης ως άνθρωπος πρώτα και ύστερα ως πολιτικός βρήκε την παρρησία να απευθύνει συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Πέμπτη (26/8), νοσηλευόμενος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλα του Πειραιά από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος διεκδίκησε το αξίωμα του πρωθυπουργού στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενώ κατάφερε να υπερισχύσει στον πρώτο γύρο, με 53 ψήφους έναντι 50 του Γεράσιμου Αρσένη που ευνοείτο από τα προγνωστικά, στον δεύτερο γύρο συγκέντρωσε, επί συνόλου 167 βουλευτών, 75 ψήφους και ηττήθηκε από τον Κώστα Σημίτη που κέρδισε την ψήφο 86 βουλευτών, ενώ υπήρξαν και 6 λευκά ψηφοδέλτια.

Στις 30 Ιουνίου 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλος και Σημίτης διεκδίκησαν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με τον δεύτερο τελικά να παίρνει το χρίσμα, καθώς οι ψήφοι ήταν 2.324 για τον Άκη έναντι 2.732 για τον τελικό νικητή.