Όχι μόνο σκληρή, αλλά και καθοριστική για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα αναμένεται να είναι η συζήτηση την ερχόμενη Παρασκευή (26/8/2022 στην ολομέλεια της Βουλής, προ ημερησίας διατάξεως, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Αν δεν αποκαλυφθούν άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για την κυβέρνηση με ενδεχόμενο και άλλων παρακολουθήσεων είτε πολιτικών προσώπων, είτε δημοσιογράφων η άλλων πολιτών τότε η συζήτηση θα κλείσει με σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Θα δούμε δηλαδή μία από τα ίδια.

Αν όμως παρουσιαστούν νέα στοιχεία από διαρροές της ΕΥΠ για άλλες παρακολουθήσεις πλην αυτής του Ν. Ανδρουλάκη, τότε μάλλον θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ο κ. Μητσοτάκης και πιθανόν να αρχίσουν εσωτερικές γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία, που δεν αποκλέιεται να οδηγήσουν σε θεαματικές πολιτικές εξελίξεις.

Οπωσδήποτε θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχοντας να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα από την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής  της ενέργειας και πιθανόν την πανδημία.

Προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να περάσει μέσα από την καταιγίδα επικαλούμενος άγνοια των παρακολουθήσεων και με μια γενική συγγνώμη, γυρίζοντας την συζήτηση στο κυβερνητικό έργο και στην έξοδο από τα μνημόνια.

Ωστόσο μπορεί να φανούν και πολλ΄άλλα από την συζήτηση της Παρασκευής με βάση την σχετική απόφαση, που έλαβε τη Δευτέρα η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, επί σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας.

Τι αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε, επίσης, ότι η συνεδρίαση της ολομέλειας, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι, η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 ψήφους.

Επίσης, επί του αιτήματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ΚΚΕ για ακρόαση των εμπλεκομένων στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ότι η σχετική συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, με πιο πιθανές ημερομηνίες την Τετάρτη 31/8 ή ή Πέμπτη 1/9. Θα προηγηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, 24 Αυγούστου, η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, η πρόθεση της ΝΔ είναι η χρονική διεύρυνση της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η πρόταση αυτή δημιουργεί συναίνεση, πχ από το ΚΚΕ που ζητά διερεύνηση της υπόθεσης παρακολουθήσεων από 6ετίας.

Πηγές κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωναν ότι η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, θα έπρεπε να προηγηθεί της συζήτησης των αρχηγών στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά η σχετική πρότασή τους δεν έγινε δεκτή. Εξάλλου, πηγές της πλειοψηφίας σημείωναν ότι η ΝΔ ενδεχομένως ζητήσει την πρόσκληση και άλλων προσώπων σε ακρόαση από την ίδια επιτροπή.