Ανάμεσα σε νέφη πυκνής αφρικανικής σκόνης βρίσκεται και πάλι η Κρήτη, με το φαινόμενο σήμερα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες τοπικών μέσων, ο ήλιος στο Ηράκλειο «χάθηκε», η ατμόσφαιρα έγινε πνιγηρή και το περιβάλλον θυμίζει περισσότερο χώρες του τροπικού παρά του εύκρατου κλίματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, το φαινόμενο σταδιακά θα υποχωρήσει από σήμερα το απόγευμα, ωστόσο κατά τις μεσημεριανές ώρες βρισκόταν στην κορύφωσή του.

Υποχωρεί και στην Αττική η σκόνη

Υποχωρεί σταδιακά και στην Αττική η αφρικανική σκόνη που κατέφθασε στη χώρα μας το τελευταίο διήμερο, προκαλώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο καθώς συνδυάστηκε με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Από χθες  ένα κιτρινωπό πέπλο σκόνης έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι η αφρικανική σκόνη δεν αποτελεί τόσο πρόβλημα για όσους δεν έχουν κάποιο νόσημα, ωστόσο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η σκόνη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από σήμερα (28/3) το απόγευμα λόγω των δυτικών ανέμων που θα επικρατήσουν. Πρόκειται για φαινόμενο που συναντάται κάθε χρόνο στη χώρα μας, όπως και σε άλλες της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι αναμένεται ένα δεύτερο κύμα αφρικανικής σκόνη από την ερχόμενη Κυριακή, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι τόσο βαρύ όσο το τωρινό. (FOTO: CRETAPOST.GR)