Νέο ρεκόρ μολύνσεων από την Covid-19 κατέγραψε χθες η Γαλλία, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να πλησιάζει τα 100.000, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την πανδημία την Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 94.124 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε σε υψηλό επταμήνου, στους 16.200.

Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 167 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 122.462 από την αρχή της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται στα 8,98 εκατομμύρια, γεγονός που κατατάσσει τη Γαλλία στην έβδομη θέση στον κόσμο.

Νωρίτερα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει σύσκεψη για την Covid-19 την Δευτέρα, στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει αμέσως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πολλοί τομείς της οικονομίας κινδυνεύουν

Η παύση εργασίας λόγω της Όμικρον θα είναι ο επόμενος οικονομικός εφιάλτης, μετά από εκείνον του πρώτου κύματος της πανδημίας; Η ανησυχία εντείνεται για μια ενδεχόμενη γενικευμένη αποδιοργάνωση λόγω της καταιγίδας κρουσμάτων που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Οι τομείς που κινδυνεύουν από την απουσία των εργαζομένων λόγω των «εκατοντάδων χιλιάδων» κρουσμάτων την ημέρα είναι πολλοί, επισήμανε ο Ολιβιέ Γκερέν, μέλος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, η διανομή τροφίμων, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, εξέφρασε ανησυχίες για μια «πιθανή αποδιοργάνωση ορισμένων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας».

Η παραλλαγή Όμικρον δεν έχει γίνει ακόμη η επικρατούσα στη Γαλλία και δεν προκαλεί μαζικές καραντίνες λόγω πολλών θετικών κρουσμάτων ή επαφών με ασθενείς. Όμως τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εδώ και οι προβολείς στρέφονται στο έκτο κύμα που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η εταιρεία SNCF διαπιστώνει κάποια μικροπροβλήματα στον προαστιακό, όχι όμως και στις κεντρικές γραμμές. Η RATP «δεν ανησυχεί προς το παρόν» και τα Ταχυδρομεία δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις αερομεταφορές, η Air France δεν έχει τόσους πολλούς πιλότους ή άλλα μέλη του πληρώματος σε καραντίνα ώστε να αναγκαστεί να ακυρώσει πτήσεις.

Ακυρώσεις πτήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ωστόσο η σκανδιναβική εταιρεία SAS υποχρεώθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη να ακυρώσει δεκάδες πτήσεις λόγω της απουσίας των ασθενών εργαζομένων της. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Lufthansa στις διεθνείς πτήσεις, χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει ότι η αιτία ήταν η παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα, σε όλον τον κόσμο ακυρώθηκαν πάνω από 2.000 πτήσεις, οι περισσότερες στις ΗΠΑ.

Στις βιοτεχνίες και τις μικρές οικοδομικές εταιρείες, έναν τομέα που ήδη πλήττεται από ελλείψεις προσωπικού, «οι στενές επαφές και τα θετικά κρούσματα σημαίνουν ότι χάνουμε εργατικό δυναμικό και θα είναι δύσκολο να καλύψουμε» το κενό, σχολίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Capeb Ζαν-Κριστόφ Ρεπόν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστική, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να δηλώνει ότι υπάρχει «πρόβλεψη» ώστε η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της οικονομίας. «Πρέπει να αποφύγουμε το φαινόμενο της παράλυσης της χώρας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε μια περίοδο που πολλοί τομείς υπάρχει πιθανότητα να ζητήσουν βοήθεια.

Η κυβέρνηση συστήνει θερμά την τηλεργασία, όμως το 44% του ενεργού εργατικού δυναμικού δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από το ινστιτούτο Harris για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας.

Εκ των πραγμάτων, αυτό ισχύει για τα θεάματα, όπου λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων ακυρώθηκαν παραστάσεις στο Moulin Rouge, το Crazy Horses, το Théâtre Mogador στο Παρίσι, θυμίζοντας τις μαύρες ημέρες της άνοιξης του 2020.

Διπλάσιες απουσίες εργαζομένων στη Μ. Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταχυδρομική υπηρεσία Royal Mail παρατήρησε ότι οι απουσίες εργαζομένων αυτήν την περίοδο είναι διπλάσιες σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι άδειες ασθενείας πολλαπλασιάστηκαν στα τρένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Η Βρετανία, που χτυπήθηκε από την Όμικρον πριν από άλλες χώρες, κατέγραψε την Πέμπτη 120.000 θετικά κρούσματα.

«Είναι πολύ πιθανόν η δραστηριότητα ορισμένων επιχειρήσεων να επηρεαστεί σημαντικά, απλώς και μόνο επειδή η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική», ανέφερε ο Ρόελ Μπίτσμα, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Κάτι τέτοιο συνέβη ήδη στο Βέλγιο, όπου το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες έκλεισε για μία εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω των πολλών κρουσμάτων της Covid-19.

Λόγω αυτού του κινδύνου, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τα πρωτόκολλα καραντίνας. Ο Βεράν τόνισε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα (…) ένας όχι αμελητέος αριθμός ανθρώπων να διαπιστωθεί, την ίδια περίοδο, ότι είναι στενές επαφές ή θετικά κρούσματα, έστω και χωρίς συμπτώματα».

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)