Εκρήξεις οργής σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, αλλά και “σιγή ιχθύος” της κυβέρνησης. Τα “μπαλώνει” όπως – όπως η Κομισιόν.-

 

Με μια εξωφρενική δήλωση ο επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε σε «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας”, προκαλώντας εκρήξεις οργής σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, αλλά και “σιγή ιχθύος” της κυβέρνησης μέχρι τη στιγμή, που υπήρξαν διευκρινίσεις από την Κομισιόν.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε σε βίντεο, ο επίτροπος παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρθηκε αρχικά στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και μίλησε στη συνέχεια για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων, τονίζοντας ότι “εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες»

Κατόπιν αυτών η Κομισιόν έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση ο Χαν δεν εννοούσε αναδιάρθρωση συνόρων. Παρά ταύτα διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η δήλωση του Χαν μπορεί να εκληφθεί ως προανάκρουσμα δυσμενών εξελίξεων στις σχέσεις με την Αλβανία και μάλιστα για ζητήματα, που η ελληνική πλευρά θεωρεί ανύπαρκτα εδώ και δεκαετίες.

Από πηγή της Κομισιόν δηλώθηκε ότι ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αναδιάρθρωση συνόρων»

«Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ο Επίτροπος έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο σε μια βάση αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».

Τι ακριβώς είπε

Σε ομιλία του σε think-tank, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρθηκε στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και μίλησε και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.
«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» είπε ο Γιοχάνες Χαν!

Με απλά λόγια, με τη δήλωσή του αυτή ο Ευρωπαίος επίτροπος προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις Κοτζιά-Τσίπρα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα ολοκληρωθούν, θα υπάρξει αλλαγή συνόρων!

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δήλωση και αναμένεται με ενδιαφέρον αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ομιλία του Επιτρόπου Χαν έγινε την Τρίτη 10 Ιουλίου στο γνωστό «Τσάταμ Χάους». Πρόκειται για το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων το οποίο φημίζεται, εκτός από τις συζητήσεις που διοργανώνει και για τον λεγόμενο «Κανόνα του Τσάταμ».

Πρόκειται μια συμφωνία κυρίων που σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες δεσμεύονται πως ό,τι ακούσουν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, αρκεί να μην αποκαλύψουν την πηγή ή να αναφέρουν κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει την πηγή της πληροφορίας.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου κανόνα είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα εκτός αν η συζήτησε μαγνητοσκοπείται ή προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση.

Στη συγκεκριμένη ομιλία η οποία αφορούσε στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων την επόμενη δεκαετία, εκτός από τον Επίτροπο Χαν συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και ο Άνταμ Βαρντ αναπληρωτής διευθυντής του Chatham House.

Να θυμίσουμε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια, είχε προαναγγείλει λύση και του Αλβανικού, δείχνοντας μάλιστα πως βιάζεται να κλείσει και αυτό το μέτωπο.
Συγκεκριμένα είχε δηλώσει πώς  «βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία» προσθέτοντας με έμφαση πως: «πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές».
«Λύσαμε το πρόβλημα με τους βόρειους γείτονες που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια» είχε πει ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν λυθεί και τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία.