Έντονη ναυτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Μεσόγειο, ως ένδειξη μιας έμμεσης παρέμβασης στην αντιμετώπιση της κατάστασης, που επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία με την γνωστή NAVTEX και τις κινήσεις των πολεμικών σκαφών της.
Μετά τον διάπλου της γαλλικής φρεγάτας προς την Κύπρο και το πέρασμά της από την θαλάσσια ζώνη, που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία, σήμερα κάνει την εμφάνισή του στη Μεσόγειο και το τεράστιο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που μεταφέρει 90 αεροσκάφη και προσωπικό 5.600 ατόμων.
Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ισχυρή ναυτική παρουσία δεν είναι άσχετη με την κρίση, που επιδιώκει η Τουρκία, καθώς στην περιοχή διακυβεύονται τόσο αμερικανικά όσο και γαλλικά συμφέροντα, ταυτόχρονα με το γεγονός της επίδειξης γοήτρου από τις εν λόγω δυνάμεις, που μαζί με την Γερμανία δεν επιθυμούν την πρόκληση μιας ένοπλης ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστές οι προθέσεις της Άγκυρας και τι θα κάνει με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας. Οι ίδιοι διπλωματικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι πιθανώς ο ερευνητικό σκάφος να αποπλεύσει αυτές τις μέρες και να κάνει μια “αβλαβή” διέλευση από την περιοχή της δεσμευμένης με την NAVTEX θαλάσσιας ζώνης, έτσι ώστε να μην φανεί ότι ο Ερντογάν κάνει πίσω, αλλά και να μην προκληθεί περαιτέρω ένταση, αφού το σκάφος δεν θα απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Υπό την έννοια αυτή θα επέλθει μια εκτόνωση της κατάστασης και τα πολεμικά πλοία θα επανέλθουν στις βάσεις τους. Αυτό πάντως είναι υποθετικό, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, όταν η διεθνής κοινότητα έχει να κάνει με έναν παράτολμο και απρόβλεπτο ηγέτη, όπως είναι ο Τούρκος πρέεδρος.
Η είσοδος του Αϊζενχάουερ στη Μεσόγειο
Όπως αναφέρει το in.gr το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ (CVN-69) εισέρχεται σήμερα Σάββατο στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ.
Θα πλεύσει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.
Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.
Είναι η πρώτη ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει.
Είναι δεδομένο ότι με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία.
Κυρίως την πλεύση του ερευνητικού Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της ΑΟΖ του Καστελλορίζου.
Τεράστιο πλοίο – καμάρι των Αμερικανών
Το Αϊζενχάουερ πρόκειται για ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας . Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα αερομεταφοράς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower. Το πλοίο ονομάστηκε αρχικά απλώς ως USS Eisenhower, σαν το επικεφαλής πλοίο της κατηγορίας, Nimitz, αλλά το όνομα άλλαξε στην παρούσα μορφή του στις 25 Μαΐου 1970.
Ο αερομεταφορέας, όπως και όλοι οι άλλοι της κατηγορίας της, κατασκευάστηκε στην εταιρεία Newport News Shipbuilding Company στη Βιρτζίνια, με τον ίδιο σχεδιασμό με το επικεφαλής πλοίο, αν και το πλοίο έχει αναθεωρηθεί δύο φορές για να το φέρει στα πρότυπα αυτών που κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα.
Από την έναρξη λειτουργίας του, ο Dwight D. Eisenhower συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Μπορεί να «κουβαλά» περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.
(Πηγή:in.gr)