Οι πολίτες ανησυχούν και ζητούν περαιτέρω ενημέρωση για να ξέρουν τι να προσέχουν περισσότερο και τι να αποφεύγουν.-
…………………………………………………
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές υπηρεσίες και στους κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης για την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς εντοπίζονται αρκετοί φορείς σε Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Χαλκιδική.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι φορείς σχετίζονται με επαφές στο εσωτερικό και ταξίδια, ή κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά παρά την επαγρύπνηση και την εφαρμογή των μέτρων ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται και εκτιμάται ότι το τελευταίο δεκαήμερο είναι εκατοντάδες.
Τις τελευταίες 24 ώρες, διασωληνώθηκε μια ανήλικη, όπως προκύπτει και από τον πίνακα που έδωσε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος δείχνει ότι στην ομάδα 0-17 υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 17χρονη που νοσηλεύεται από χθες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση με τους γιατρούς να κρίνουν απαραίτητο να διασωληνωθεί.
Αυτό και η αδυναμία ανακοπής της αυξητικής ροής των κρουσμάτων οδηγεί σε σκέψεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων προφύλαξης η και σε ανακοίνωση και άλλων από τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που βρίσκεται σε επαφή με τους παράγοντες της Θεσσαλονίκης.
Πάντως οι πολίτες ανησυχούν και ζητούν περαιτέρω ενημέρωση για να ξέρουν τι να προσέχουν περισσότερο, τι να αποφεύγουν και πως να αμυνθούν απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα 230 κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 230 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Δύο ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν συνολικά σήμερα, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στους 226.
Αναλυτικότερα η κατανομή των κρουσμάτων:
– 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
· 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
· 1 στην Π.Ε. Ζακύνθου
· 1 στην Π.Ε. Ημαθίας
· 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
· 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία
· 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
· 1 στην Π.Ε. Καβάλας
· 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
· 2 στην Π.Ε. Καστοριάς
· 9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,
– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
· 2 στην Π.Ε. Κοζάνης
· 3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,
– 2 στην Π.Ε. Λάρισας
· 3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
· 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
· 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
· 5 στην Π.Ε. Πέλλας
· 8 στην Π.Ε. Πιερίας
· 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
· 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
· 1 στην Π.Ε. Σερρών
· 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
· 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
· 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
· 3 στην Π.Ε. Χανίων
· 1 στην Π.Ε. Χίου
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6858, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.
1648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 47.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Όσον αφορά στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, 78 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.