Ρυθμούς ρεκόρ σημειώνει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας με 203 νέα κρούσματα, ενώ ανησυχητική είναι και η αύξηση των βαρέως νοσούντων, καθώς 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι Σημειώθηκε επίσης ένας νέος θάνατος για να φτάσει τους 212 ο συνολικός αριθμός.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί μεν με αγωνία την εξέλιξη, αλλά πέρα από τα γνωστά περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται αποφασισμένοι να προχωρήσει σε πιο τολμηρές κινήσεις, περιμένοντας να δει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Πάντως αυξάνονται οι φωνές των ειδικών, αλλά και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, πο ζητούν επειγόντως δραστικέ μέτρα με απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων κ.λ.π., λιτανειών στις εκκλησίες, κλείσιμο καταστημάτων και αυστηρότερους ελέγχους σε επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, αεροπλάνων και εισερχομένων από τα σύνορα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία και η διασπορά τους

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 38 κρούσματα  εντοπίστηκαν στην Αττική και 35 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

Aναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi9_8

Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνωμένοι. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 17 διασωληνωμένοι και την Παρασκευή 14 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 63 έτη. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis9_8

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή επίδοση, είναι η πιο αρνητική για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας καθώς η προηγούμενη μεγαλύτερη είχε καταγραφεί στις 21.04.2020 με 156 κρούσματα. Η σημερινή αύξηση ήταν ωστόσο… προδιαγεγραμμένη, καθώς τα 50 κρούσματα στο εργοστάσιο της Χαλκιδικής δεν είχαν προλάβει να προσμετρηθούν στην χθεσινή ανακοίνωση.