Με μια ασυνήθιστη ρητορική, ενδεικτική της σοβαρής κόντρας του με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό  Μπόϊκο Μπορίσοφ, αλλά και της αγνόησης των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών, o πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ διακηρύσσει ότι «θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως ‘‘Μακεδόνες’’ που μιλούν τη ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα».

Ο Ζάεφ σε τελευταία του ανάρτησή του στο facebook,εμφανίζεται αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. πιστεύοντας ότι οι δυσκολίες και οι βουλγαρικές ενστάσεις θα αρθούν έως την επικείμενη συνεδρίαση κορυφής της Ε.Ε.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι για ευνοήτους λόγους παρέλειψε το “Βόρεια Μακεδονία”, δικαιώνοντας αυτούς, που υποστήριζαν ότι κάποια στιγμή η συμφωνία των Πρεσπών θα αγνοηθεί ως προς τον όρο “Βόρεια” για να μείνει το σκέτο “Μακεδονία”…

Ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ με την “μακεδονική” συνθηματολογία.

Ο Ζάεφ εμφανίζεται πιο βέβαιος από ποτέ για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., λέγοντας πως το «‘‘Μακεδονικό’’ μέλλον είναι Ευρωπαϊκό», μετά και την παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω επιστολής που έλαβε από τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ, για τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Έγραψε συγκεκριμένα ο Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Ο ‘‘Μακεδονικός’’ λαός, κοιτούσε πάντοτε και συνεχίζει να κοιτάει προς το μέλλον. Ολα τα προβλήματα, οι κατοχές και οι αποκλεισμοί ξεπεράστηκαν και ξεπεράστηκαν λόγω της επιθυμίας για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ζωή.
Έτσι είναι και τώρα. Προσβλέπουμε στην Ευρώπη, αυτός είναι ο μοναδικός μας δρόμος για ένα καλύτερο αύριο.
Αφήνουμε την απομόνωση στο παρελθόν επειδή γνωρίζουμε ότι το ‘‘Μακεδονικό’’ μέλλον είναι ευρωπαϊκό. Με αυτό το όνομα, συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις. Είναι τόσο ευρωπαϊκό όσο και ‘‘Μακεδονικό’’ Θα ενταχθούμε ως ‘‘Μακεδόνες’’ που μιλούν τη ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα».

Η επιστολή Ρίκερ

Νωρίτερα με άλλη ανάρτηση στα social media, ο Ζάεφ είχε κοινοποιήσει την επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, επισημαίνοντας την αμερικανική θέση «Ενθαρρύνουμε εσάς, και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να συνεχίσετε να επιλύετε διμερείς διαφορές εκτός της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ»

Αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Ρίκερ: «Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συνεργασία σας και παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, γράφω για να μοιραστώ την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έγκριση διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει, συνεχίζοντας: «Η χώρα σας έχει αποδειχθεί ένας έμπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ένας σπουδαίος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει κρίσιμο αμοιβαίο συμφέρον και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας τη διεξαγωγή της διακυβερνητικής διάσκεψης για τη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας».