Βεβαία και με μεγάλη διαφορά θεωρείται η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ύστερα μάλιστα και από την ευθεία υποστήριξη, που εξέφρασε στην υποψηφιότητά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα σημειώνουν ότι η πρωτιά του Ν. Ανδρουλάκη την περασμένη Κυριακή και το ρεύμα, που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνουν περιθώρια στον Γ. Παπανδρέου, καθώς οι πολίτες – μέλη και μη του ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι θα πρέπει να δοθεί η σκυτάλη σε έναν νέο και άφθαρτο ηγέτη, αφού άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου έχει δοκιμααστεί.

Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη, ούτε μεγάλη άνοδος των ποσοστών του κινήματος, κάτι που πιθανόν να σηματοδοτούσε μια άλλη επιλογή.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει μεν τα χαρακτηριστικά της θετικής πορείας μέσα στο κόμμα, της συνέπειας και της εντιμότητας, αλλά πιθανόν αυτά τα στοιχεία να μην αρκούν για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που θέλει πιο ικανούς αγορητές και ηγέτες, που να κινητοποιούν τα πλήθη, πέρα από τις γνωστές κομματικές γραμμές.

Γ. Παπανδρέου: Αναμενόμενη η στάση Λοβέρδου

Ως πολιτικά αναμενόμενη απόφαση σχολιάστηκε από τη πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να ψηφίσει στο β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συνδιεκδικητή της ηγεσίας, δηλώνουν ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

«Όμως οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου», επισημαίνουν.

Α. Λοβέρδος: Θα ψηφίσω Ν. Ανδρουλάκη

«Σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου» και «στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του», επισημααίνει σε δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος.

Αναφέρει ότι προσπάθησε τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, να μην διεξαχθεί β΄ γύρος, αλλά, όπως δηλώνει, «δεν έπεισα».

«Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», προσθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνει πάντως πως δεν είναι σωστό ένας πολιτικός να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τους πολίτες που τον ψήφισαν. Παρά ταύτα συμπληρώνει ότι «οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τι σκέφτομαι και τι αποφασίζω και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου».

Επίσης ευχαριστεί τους 70.000 πολίτες που τον ψήφισαν και δηλώνει πως δεν πρόκειται να τους ξεχάσει ποτέ.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών

Ανακοινώθηκαν  τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα του Α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%), τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.