Αδιανόητες εικόνες καταγράφηκαν  στο Ντουμπάι, όπου πλημμύρισε η πόλη από την τροπική καταιγίδα, το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη και σημειώθηκαν τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία.

Εκατοντάδες ταξιδιώτες έσπευσαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι για να εγκαταλείψουν την πολυτελή τουριστικό προορισμό που μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη από τις πλημμύρες.

Βίντεο από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι – το πλέον πολυσύχναστο για διεθνή ταξίδια – δείχνουν ταξιδιώτες να κοιμούνται στο πάτωμα αν αναμονή της αναχώρησής τους μετά την ακύρωση δεκάδων πτήσεων λόγω της πρωτοφανούς νεροποντής, που μετέτρεψε σε θάλασσα τον διάδρομο προσαπογείωσης.

18 νεκροί στο Ομάν από τις πλημμύρες

Η ασυνήθιστη κακοκαιρία είχε προκαλέσει προηγουμένως πλημμύρες στο Μπαχρέιν και τον θάνατο 18 ανθρώπων στο Ομάν την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω thw κακοκαιρίας ενώ η αεροπορική εταιρεία Emirate Airlines ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι αναστέλλει το τσεκ-ιν για τους επιβάτες που αναχωρούν από το εν λόγω αεροδρόμιο από τις 8 π.μ. σήμερα (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τα μεσάνυχτα λόγω των επιχειρησιακών προβλημάτων που προκαλούν η κακοκαιρία και η κατάσταση των δρόμων.

Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως οι πτήσεις καθυστερούν ή κατευθύνονται προς άλλα αεροδρόμια, ενώ πληρώματα αδυνατούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Οι χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 χρόνων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βιώνουν πρωτοφανείς σκηνές μετά τις χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 χρόνων. σύμφωνα με την κυβέρνηση, που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι αργά χθες είχαν πέσει πάνω από 120 χιλιοστά βροχής – ποσότητα που συνήθως δέχεται το Ντουμπάι κατά μέσο όρο σε έναν χρόνο.

Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, οδηγοί παράτησαν τα οχήματά τους σε ολόκληρο το Ντουμπάι με τις Αρχές να στέλνουν βυτιοφόρα για να αντλήσουν τα ύδατα, καθώς σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν φρεάτια αποχέτευσης ομβρίων υδάτων λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων.

Μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το Dubai Mall και το Mall of the Emirates πλημμύρισαν, ενώ τα νερά της βροχής έφθαναν μέχρι τον αστράγαλο σε τουλάχιστον έναν σταθμό του μετρό του Ντουμπάι.

Αστραπές έσχιζαν τον νυχτερινό ουρανό αγγίζοντας την κορυφή του Μπουρτζ Καλίφα, του υψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου.

Κυβέρνηση: Έκτακτο» κλιματικό γεγονός

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους «να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και να μην πλησιάσουν πλημμυρισμένες περιοχές» με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Και όπως αναφέρει οι «ασταθείς καιρικές συνθήκες» θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη.

Σχολεία έκλεισαν σε ολόκληρα τα ΗΑΕ και αναμένεται και σήμερα να παραμείνουν κλειστά, ενώ οι Αρχές στο Ντουμπάι παρέτειναν και σήμερα την τηλεργασία για το προσωπικό τους.

Τόσο το Ομάν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξένησαν πέρυσι την Cop 28 για το κλίμα, έχουν προειδοποιήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανώς να προκαλεί περισσότερες πλημμύρες.