Μέτρα για να τερματιστούν οι καταλήψεις στα σχολεία και να αποφευχθεί ένα γενικό “μπάχαλο” στην εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ενώ δόθηκαν διευκρινίσεις για την τηλεκπαίδευση, αλλά και για τις απουσίες.

Τα μέτρα σε συνδυασμό με την ανάγκη για ευρύ διάλογο στο χώρο της εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου, κάτι που επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, προβλέπονται τα κάτωθι:

 1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
  2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.
  3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.
  4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Α. Πελώνη: Υπάρχουν τα μέσα για την τηλεκπαίδευση

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πρόσβαση των μαθητών στην τηλεκπαίδευση έδωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως είπε:

 • Έχουμε αναβαθμίσει τα ψηφιακά συστήματα του υπ. Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης.
 •  Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση, η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
 •  Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση.
 •  Έχουμε ενισχύσει τα σχολεία με πάνω από 20.00 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ.
 •  Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση.

Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας σημαδεύτηκε από επεισόδια. Ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, ομάδα ατόμων βγήκε από την πορεία και πέταξε πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στον Άγνωστο Στρατιώτη, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.

Μάλιστα, η ένταση έξω από τη Βουλή μεταφέρθηκε και στην Ολομέλεια, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Από τη μία πλευρά ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μόνο τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. για να απομακρύνει τους κουκουλοφόρους, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ο Σπήλιος Λιβανός μίλησε για κουκουλοφόρους ταραξίες έξω από τη Βουλή, που διατάραξαν τη ζωή της πρωτεύουσας και αμαύρωσαν τη μαθητική πορεία που είχε ξεκινήσει ειρηνικά από τα Προπύλαια.
Πηγή: iefimerida.gr