Νέα αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος, αφού στελέχη με τα οποία συνομιλεί θέτουν τώρα θέμα νομιμότητας της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας από τον μέχρι τώρα πρόεδρο να επιστρέψει.

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης έθεσε θέμα νομιμότητας της αποπομπής Κασσελάκη από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το «ναι» σε πρόταση μομφής απέναντι στον Κασσελάκη δεν συνεπάγεται αυτόματα την έκπτωσή του από το αξίωμα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Κοντιάδης ανέφερε ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής προς τον πρόεδρο συγκαλείται Έκτακτο Συνέδριο.

«Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν», αναφέρει ο κ. Κοντιάδης.

Και άλλος καθηγητής λέει τα ίδια

Ίδια άποψη διατύπωσε και ο καθηγητής της Νομικής Αντώνης Καραμπατζός:

«Νομίζω ότι σύμφωνα με το καταστατικό θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη σύγκληση του Έκτακτου Συνεδρίου» υποστήριξε, μιλώντας στο pontiki.gr, και κατέθεσε τη νομική του άποψη:

«Αν το καταστατικό ήθελε το όλο ζήτημα της παύσης να κρίνεται οριστικά-τελειωτικά από την Κεντρική Επιτροπή, λογικά θα έπρεπε να προβλέπει ρητά και ότι η επιτροπή ορίζει προσωρινή-μεταβατική ηγεσία μέχρι την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση».

Ποια στελέχη τον υποστηρίζουν

Με αφορμή αυτές τις τοποθετήσεις, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη τοποθετήθηκαν σχετικά, επαναλαμβάνοντας την άποψη του κ. Κοντιάδη.

Έλενα Ακρίτα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Νίνα Κασιμάτη, Ευάγγελος Αντώναρος και  Άρης Σπηλιωτόπουλος, στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και άλλοι πιστοί στον Κασσελάκη τον καλούν να επιστρέψει στην Κουμουνδούρου . “Δεν είναι έκπτωτος. Πρέπει να επιστρέψει στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου”, τονίζουν.

Ακρίτα: Εγώ, ναι, θεωρώ ότι και σήμερα πρόεδρος είναι ο Κασσελάκης

«Έχουμε πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει αύριο να πάει στο γραφείο του, διαβάστε το καταστατικό », είπε η Ελενα Ακρίτα. «Διαβάστε το άρθρο του καταστατικού, δεν λέει πουθενά αυτά που έγιναν» επέμεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ, ναι, θεωρώ ότι και σήμερα πρόεδρος είναι ο Κασσελάκης. Για μένα πρέπει να επιστρέψει στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου αύριο το πρωί και μέχρι να γίνει το Συνέδριο. Δεν είναι άποψη αυτό, το λέει το καταστατικό. Δεν ξέρω ποιοι του άλλαξαν τα κλειδιά».

Τι λέει ο συνταγματολόγος Ξ. Κοντιάδης

Από τον συνταγματολόγο Ξενοφώντα Κοντιάδη δίνεται η  επιστημονική ερμηνεία της απόφασης της Κ.Ε. ότι με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ η έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη δεν σημαίνει αυτόματη έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία».

Αφού στη συνέχεια επισημαίνει το παράδοξο της ψηφοφορίας που ήταν για άλλα μέλη μυστική και για άλλα φανερή και από τηλεφώνου, ο συνταγματολόγος, που έχει συγγράψει και βιβλίο για το φαινόμενο «Κασσελάκης» πριν ένα χρόνο, σημειώνει:

«Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο περιθωριακό κόμμα, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Μετά διερωτώνται πολλοί γιατί τα πολιτικά κόμματα, ως αναγκαίος θεσμός για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών…».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Κοντιάδη :

«Ένα σύντομο θεσμικό σχόλιο για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, “σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.” (άρθ. 20 παρ. 4).

Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.

Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην ΚΕ αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι “επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο περιθωριακό κόμμα, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Μετά διερωτώνται πολλοί γιατί τα πολιτικά κόμματα, ως αναγκαίος θεσμός για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών…

ΥΓ. Βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με όρους θεσμικής σοβαρότητας αμφιβάλλω αν θα είχε ποτέ εκλεγεί πρόεδρος ο Κασελάκης, αλλά αυτά τα έχω αναλύσει εκτενώς στο βιβλίο μου “Το φαινόμενο Κασελάκη” (εκδ. Καστανιώτη, 2023)».