“Είναι ένα ένα μεμονωμένο περιστατικό, ένα δυσάρεστο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το αφήνουμε πίσω μας τώρα”, δήλωσε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Η απάντηση δόθηκε σε συνέντευξή του στο πλαίσιο εκδήλωσης του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Ό,τι έγινε, έγινε. Η απόφαση εξηγήθηκε. Δουλειά μου είναι να κοιτάω στο μέλλον. Έχουμε ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να χάσουμε την πολιτική σταθερότητα. Την αφήνουμε πίσω μας».
«Για μένα η καλύτερη απάντηση σε όσους λένε ότι πρέπει να πάμε στα δεξιά είναι ότι πρέπει να πιστέψεις στις πολιτικές τους. Είμαι κεντροδεξιός. Θεωρώ πως κερδίζει τις εκλογές το κέντρο. Αλλά δεν θα δεχτώ αμφισβήτηση του πατριωτισμού μου. Έχουμε ενισχύσει την Ελλάδα. Προσεγγίζουμε τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με καλή πίστη αλλά ξέρουμε τις κόκκινες γραμμές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
«Έχουμε μία άνετη σταθερή πλειοψηφία. Και μια απόλυτη δέσμευση δική μου ότι θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα κάνουμε εκλογές την Άνοιξη, νωρίς το καλοκαίρι του 2027. Οπότε οι επενδυτές ξέρουν ότι έχουμε περίπου 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ξέρουν τι να περιμένουν. Ξέρουν ότι είμαστε μονοκομματική κυβέρνηση, επομένως δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις. Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να καταλάβετε τι πλεονέκτημα είναι αυτή η πολιτική σταθερότητα. Είναι η εξαίρεση στον κανόνα στην Ευρώπη σήμερα».
“Δεν δέχομαι να αμφισβητήσει κανείς τον πατριωτισμό μου”
Η στιχομυθία για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και για τον εθνικισμό έχει ως εξής:
Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσφατα διαγράψατε από το κόμμα σας έναν πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, έναν εθνικιστή με αυστηρές γραμμές. Ανησυχείτε; Τι σημαίνει αυτό για την αντιπολίτευση, για τον εθνικισμό που ενδεχομένως επιστρέφει; Σας απασχολεί αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ό,τι έγινε, έγινε. Θεωρώ ότι η απόφαση εξηγήθηκε με μεγάλη σαφήνεια. Η δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά, στο μέλλον.
Θα το ξαναπώ, θέλω να τονίσω ότι έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι, σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα. Επομένως, δείτε το ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, ένα δυσάρεστο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το αφήνουμε πίσω μας τώρα. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας.
Francine Lacqua: Θεωρείτε ότι η εκλογή του Donald Trump αλλάζει τις συζητήσεις γύρω από τον εθνικισμό στην Ευρώπη; Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των αρμοδίων ότι η συζήτηση αλλάζει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι να είστε προσεκτικοί με τις απομιμήσεις. Οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ ιδιόμορφο πολιτικό σύστημα και ο Donald Trump είναι μια μοναδική πολιτική προσωπικότητα. Μερικές φορές, νομίζω ότι θα βρείτε πολλούς επίδοξους, πολλούς μιμητές και στην ευρωπαϊκή σκληρή δεξιά ή ακροδεξιά. Ακόμα και αν κοιτάξετε στην Ελλάδα, ναι, έχουμε κόμματα, μικρότερα κόμματα, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, που στις τελευταίες εκλογές πήραν ένα σημαντικό μερίδιο των ψήφων. Αλλά επικρατεί κατακερματισμός, κατά τη γνώμη μου δεν προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση όσον αφορά την κατεύθυνση της χώρας.
Ήμουν πάντα μεγάλος υποστηρικτής αυτού που αποκαλώ υπεύθυνο πατριωτισμό. Αν εξετάσετε την ατζέντα της εξωτερικής μας πολιτικής, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Είναι πάντα μία μεγάλη εκκροή για το Υπουργείο Οικονομικών, επειδή γνωρίζουν ότι πρέπει να δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, επειδή έτσι πρέπει να γίνει, δεδομένης της γειτονιάς στην οποία βρισκόμαστε. Ήμασταν πολύ αυστηροί αλλά δίκαιοι όσον αφορά την πολιτική μας για τη διαχείριση των συνόρων και δεν απολογούμαστε σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας. Ταυτόχρονα, αν μπορούμε να έχουμε νόμιμες συμφωνίες με χώρες προέλευσης για την εισαγωγή ειδικευμένου ή ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, θέλουμε να το κάνουμε και αυτό.
Για εμένα, η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη η μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά, είναι να είσαι υποστηρικτής και να πιστεύεις στις πολιτικές που ακολουθείς. Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός ηγέτης. Πιστεύω ότι τελικά οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο. Ταυτόχρονα, δεν δέχομαι να αμφισβητήσει κανείς τον πατριωτισμό μου και που έχει ενισχύσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο δυνατή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Θα προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας, και με την Τουρκία, καλή τη πίστει, αλλά γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας.
Τι συζήτησε με τον Τραμπ
Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και πρόσθεσε: «Είχαμε μια φιλική συζήτηση, αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Έχουμε μια αμυντική συνεργασία που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα».
«Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Ευρώπης δεν θα βοηθήσει καμία από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η αποπληρωμή του δανείου της Ελλαδας
Τέλος, ερωτηθείς για τον δανεισμό της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
“Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα, το 2025, ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δανειστεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Τα συγκεκριμένα δάνεια είναι προγραμματισμένο να ωριμάσουν μεταξύ 2033 και 2042», πρόσθεσε.
«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή, σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.