Ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση  από το υπουργείο Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα.

Στα παιδιά αυτά θα χορηγηθεί το παρασκεύασμα της Pfizer, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλειστεί 1.000.00 ραντεβού. Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Στους άνω των 60 ετών υπάρχουν 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, που έκανε λόγο για ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και στην αναμνηστική δόση, όπου στους άνω των 60 υπάρχουν πολύ καλά ποσοστά, που είναι πάνω από 70%.

Μ. Θεοδωρίδου: Τα «όπλα» που έχουμε, εμβόλια και μέτρα ατομικής προστασίας

Η εξέλιξη της πανδημίας μάς επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα μετάλλαξη Ομικρον. Από τότε που αναγνωρίστηκε, σήμανε παγκόσμιος συναγερμός. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, «προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Και τους επόμενους μήνες, περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον».

Τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον είναι:

– Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.
– Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα.
– Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

Πολλά είναι τα ερωτήματα, για τα οποία θα απαιτηθεί, όπως είπε, χρόνος για να δοθούν απαντήσεις. Ακόμη, υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται η ταχεία διασπορά της μετάδοσης.

Από 3.500 κρούσματα στη Νότια Αφρική, μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε στις 8.500, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, τόνισε ότι αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ή της λοίμωξης.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχουμε, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως «αυτά είναι τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας».