Δημοτικά και νηπιαγωγεία άνοιξαν με λήψη αυστηρών μέτρων σε βαθμό ώστε, ένα σχολείο στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης να ζητά από τους μαθητές να φέρουν μαζί και μία κουβερτούλα για να μην κρυώνουν όταν θα είναι ανοιχτά τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος.

Μερικοί γονείς αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας το μέτρο της κουβέρτας γελοίο, αλλά οι περισσότεροι το δέχθηκαν, θεωρώντας ότι ήταν αναγκαίο για να μην κρυώνουν τα παιδάκια, καθώς τα παράθυρα σε κάθε αίθουσα πρέπει να ανοίγουν κάθε 20 λεπτά για να γίνεται ο σωστός αερισμός.

Η διεύθυνση σχολείου της Χαλάστρας με ανακοίνωση ζήτησε από τους γονείς να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο στις αίθουσες διδασκαλίας. Όχι γιατί το σχολείο δεν έχει πετρέλαιο αλλά λόγω κορωνοϊού τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να είναι ανοιχτά και αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία πέφτει για τα καλά.

Πρόκειται για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλάστρας, το οποίο υποδέχθηκε με αυξημένα μέτρα προστασίας τους μαθητές του μαζί με όλα τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες

Οι συνθήκες της πανδημίας είναι πρωτόγνωρες για όλους γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούμε να βρούμε τρόπους προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί. Η διεύθυνση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας σκέφτηκαν πώς για να μείνουν ανοιχτά τα παράθυρα οι μαθητές θα μπορούν να είναι κουκουλωμένοι με κουβέρτα.

Η διευθύντρια του σχολείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους γονείς για τα μέτρα που θα ληφθούν λόγω κορωνοϊού.

«Η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για το λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια, «σαφώς το υπουργείο δεν μπορεί να προβλέψει τα πάντα, όπως τις καιρικές συνθήκες, και για αυτό αποφασίσαμε να προτείνουμε κάτι τέτοιο.Ο χειμώνας όπως βλέπετε είναι μπροστά μας, και θεωρήσαμε σωστό να μην περιοριστούμε μόνο στα μπουφάν και στα γαντάκια για τα παιδιά, αλλά να έχουν και την κουβέρτα τους ώστε να καλύπτονται τα πόδια τους, όσο είναι ανοιχτά τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος. Φυσικά στο σχολείο υπάρχει θέρμανση και θα λειτουργεί διαρκώς».

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, oι περισσότεροι γονείς από ότι φάνηκε ακολούθησαν την συγκεκριμένη οδηγία και την θεώρησαν καλή ιδέα, και δήλωσαν πως άρεσε και στα ίδια τα παιδιά, τονίζοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε οποιαδήποτε απόφαση αλλά και να συμβιβαστούμε με κάθε νέο μέτρο. Ως γονείς πρέπει να μεταβιβάζουμε στα παιδιά μας αυτά που λέει η κυβέρνηση».

Μερικοί γονείς το θεώρησαν …γελοίο

Βέβαια, κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν εν γνώσει τους να μην τηρήσουν την συγκεκριμένη οδηγία, καθώς το θεώρησαν… γελοίο, όπως και ανέφεραν πως δεν θα έπρεπε καν να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τους ανησυχεί αυτό το σύστημα «αρκοντεόν».

Η ανακοίνωση του σχολείου της Χαλάστρας

«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου σας ενημερώνουμε για τους παρακάτω κανόνες που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της δια ζώσης λειτουργίας του σχολείου μας. Οι κανόνες είναι υποχρεωτικοί και εφαρμόζονται χωρίς εξαιρέσεις από όλους μας.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε θέμα, απορία και συνεργασία, με γνώμονα πάντα το όφελος των παιδιών μας. Ευχόμαστε Καλή Ασφαλή και Δημιουργική Νέα Χρονιά! Χαλάστρα, 8-1-2021

Προσέλευση μαθητών: 8.00-8.15 πμ, Οι διδακτικές ώρες και τα διαλείμματα παραμένουν ως έχουν.

Αποχώρηση μαθητών:

Α’ και Β’ τάξη: 13.00 μ.μ
Γ’ και Δ’ τάξεις: 13.10 μ. μ
Ε’ και ΣΤ’ τάξεις: 13.15 μ. μ

Το ολοήμερο πρόγραμμα αρχίζει στις 13:15 με τη σίτιση των παιδιών. Η πρώτη δυνατή αποχώρηση είναι στις 15:00. Η λήξη του προγράμματος είναι στις 16:00. Προβλέπεται μια (1) ώρα ειδικότητα καθημερινά και μία (1) ώρα Μελέτη-Προετοιμασία.

Οι μαθητές/τριες μπαίνουν στον χώρο του σχολείου φορώντας μάσκα υποχρεωτικά. Οι γονείς αποχωρούν αμέσως μετά την είσοδο του παιδιού στο σχολείο για την αποφυγή συνωστισμού. Δε γίνεται συγκέντρωση των μαθητών/τριών στο προαύλιο. Τα παιδιά θα πηγαίνουν κατευθείαν στις τάξεις τους, όπου θα τα περιμένει ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός. Η προσέλευση στο σχολείο με ποδήλατο δεν επιτρέπεται, καθώς ο χώρος στάθμευσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τα διαλείμματα.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

Το παγουρίνο τους ή μπουκάλι με νερό .
Το δεκατιανό τους.
Είδη ατομικής προστασίας (χαρτομάντιλα, αντισηπτικό και αντισηπτικά μαντηλάκια).
Ένα σακουλάκι με δύο (2) επιπλέον καθαρές μάσκες.
Ένα σακουλάκι όπου θα αποθηκεύουν την χρησιμοποιημένη μάσκα τους.
Η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για το λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο.

Παρακαλούμε να μην προσέρχεστε κατά τα διαλείμματα στα κάγκελα.

Φροντίστε τα παιδιά να έχουν το δεκατιανό τους από το πρωί στην τσάντα τους.

Κουβέρτα στα σχολεία όπως σε Γερμανία και Ελβετία

Τον περασμένο Οκτώβριο το μέτρο με τα ανοιχτά παράθυρο στις σχολικές αίθουσες εφαρμόστηκε στη Γερμανία. Στη συνέχεια, το είδαμε να συμβαίνει τον περασμένο Νοέμβριο στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας.

Σε πολλά σχολεία της πόλης οι καθηγητές άνοιγαν τα παράθυρα κάθε 15 λεπτά για να ανανεώνεται ο αέρας. Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε μοιράσει σε 600 μαθητές από μία στρατιωτική κουβέρτα για να μην κρυώνουν