Με την τήρηση των μέτρων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο της Ημαθίας.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο χοροστάτησαν ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων και τρεις άλλοι μητροπολίτες και οι πιστοί προσέρχονταν ένας- ένας και φορώντας μάσκα για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο δεν έγινε η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και οι επίσημοι μετέβησαν στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη για τις καταθέσεις στεφανιών.

Εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στεφάνι κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και του ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Παρέστησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άγγελος Τόλκας.
Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι γενικοί πρόξενοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γεωργίας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε τη χορήγηση υποτροφιών σε δύο μαθήτριες της Β΄ Λυκείου στο Μακροχώρι Ημαθίας, που αρίστευσαν, στη μνήμη των 21 συμμαθητών τους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003.

Πανηγυρική λειτουργία στη Σουμελά του Πόντου

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε σήμερα από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Φιλαδελφείας Μελίτων.

Στο κήρυγμά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε:

«Θαυμάζοντες τα μεγαλεία της σημερινής Θεομητορικής εορτής, ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας αναφωνεί “Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε”. Πράγματι, “τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε” το πανάχραντον και ζωαρχικόν της Θεοτόκου σκήνος, διό και ήδη ευρίσκεται εις τους ουρανούς, προτυπούν την κοινήν ανάστασιν πάντων των ανθρώπων και εκπληρούν την προφητείαν του προφητάνακτος Δαβίδ “παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών σου εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη”. Θαυμάζοντες τα μεγαλεία της Θεομήτορος, συνήλθομεν και ημείς όπως τότε οι θεοφόροι και θεοκήρυκες Απόστολοι, εις το παλαίφατον αυτής κατοικητήριον τούτο, την Ιεράν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν Παναγίας Σουμελιωτίσσης, διά να προσκυνήσωμεν “το θεοδόχον και ακραιφνέστατον σώμα” αυτής.

Ανήλθομεν εις το όρος Μελά, το όρος της Παναγίας, εκπληρούντες, μετά των απανταχού Ποντίων, την καρδιακήν ημών υπόσχεσιν, όπως πανηγυρίζωμεν Αυτήν κατ’ έτος εις τον ιερόν τούτον βράχον, εις το στενόν και εν ταυτώ ευρύχωρον παλάτιον αυτής, αδοντες και ψάλλοντες “την σην δοξάζουσι Κοίμησιν, Εξουσίαι Θρόνοι, Αρχαί Κυριότητες, Δυνάμεις και Χερουβίμ και τα φρικτά Σεραφείμ”, διακόπτοντες ούτω την υμνολογικήν και λατρευτικήν σιωπήν του παρελθόντος ενιαυτού.

Και ιδού, παρά την δοκιμασίαν της πανδημίας και τους εξ αυτής επιβληθέντας εκασταχού περιορισμούς, η Παναγία υποδέχεται σήμερον, “πεποικιλμένη τη θεία δόξη”, τους ευλαβείς προσκυνητάς εξ Ελλάδος και Κύπρου, Ρωσίας και Γεωργίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, Ουκρανίας και των Παραδουναβίων Χωρών και εκ των περάτων της γης, Ποντίους και φιλοποντίους.”