Με σκληρή γλώσσα απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο σόου, που στήθηκε από τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Πόλης, ενώ οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο είναι εξοργισμένοι, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος “μαγάρισε” έναν ιερό τόπο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως “πρόκληση κατά των απανταχού Χριστιανών” την ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία, αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα, καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Η όλη φιέστα με προβολή της πτώσης των εικονικών τειχών της Πόλης, που στήθηκαν μπροστά στην Αγία Σοφία αποτέλεσε ιταμή πρόκληση για όλο τον χριστιανικό κόσμο, που αισθάνθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος με την ενέργειά του αυτή όχι μόνο δεν σεβάστηκε το μνημείο και την ιστορία του, αλλά το “μαγάρισε” κιόλας με βέβηλο τρόπο, για να ικανοποιήσει την κατακτητική μανία του, έστω στα …όνειρά του. Άλλωστε για τον λόγο αυτό προτίμησε την ονομασία “Φατίχ” (κατακτητής” για το σημείο οργάνωσης της φιέστας.

Πολιτικοί παρατηρητές παρατηρούσαν σχετικά ότι όσα δεν μπορεί ο Ερντογάν να επιτύχει στην πράξη τα μετατρέπει σε σόου και τα κάνει εικονικά, ικανοποιώντας έτσι τις εμμονές του και ενισχύοντας τα εθνικιστικά ένστικτα των οπαδών του, ώστε να μην αισθάνονται  τον κατήφορο της οικονομίας και το φάσμα της ανεργίας.

Πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών:

“Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.”

Σόου για την τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα

Ολόκληρο το σόου, που έστησε o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης προβλήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα της τουρκικής προεδρίας με μουσική και τραγούδια.

Ταυτόχρονα  γινόταν μετάδοση της φιέστας, που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές.

Μετά την ανάγνωση της προσευχής και μετά από ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβλήθηκε στο «τείχος» που είχε στηθεί, αναπαράσταση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Πριν από το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία, τοξοβόλοι έριξαν τα βέλη τους και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν χαιρέτησε τον διέλευση του γεωτρύπανου Fatih από τον Βόσπορο. “Το Fatih πέρασε από το Βόσπορο σε αυτή τη σημαντική ημέρα, την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.
(Με πληροφορίες από iefimerida.gr)