Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού (μεταλλάξεων) και από τους εμβολιασμένους, κάτι, το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι αυτό και οι Αμερικανοί συζητούν πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους.

«Τον Σεπτεμβρίου θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι ένα υπαρκτό σενάριο να μας εγκαταλείψει ο κορωνοϊός το επόμενο καλοκαίρι και πως το επόμενο κύμα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος.

.Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

«Το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο καθηγητής.

Σχετικά με την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους), εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη», είπε.

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.