Ουσιαστική μεν, έντονη δε αναμένεται η αντιπαράθεση στο τηλεοπτικό debate, στο οποίο θα λάβουν μέρος απόψε στις 21.00 (ΕΡΤ NEWS) οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ.

Τα πνεύματα οξύνονται, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας και οι υποψήφιοι δείχνουν τις διαθέσεις τους, σε όποιον έχουν επιλέξει ως αντίπαλο με βάση τα δημοσκοπικά και κομματικά δεδομένα.

Τα επικοινωνιακά επιτελεία των έξι κάνουν εντατικά φροντιστήρια στους υποψηφίους προέδρους και επιλέγουν προσεκτικά τη στρατηγική τους. Γνωρίζουν ότι από μια τηλεμαχία δεν κερδίζεις εκλογές, αλλά μπορείς να τις χάσεις σε πιθανό στραβοπάτημα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εντάσσεται και το κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί ο καθένας.

Τα τελευταία 24ωρα, τα πυρά συνυποψηφίων της δέχεται η Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία μία δημοσκόπηση την έδειξε να περνά εκείνη στον δεύτερο γύρο κόντρα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Την αρχή έκανε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήδη από την Κεντρική Επιτροπή, επεσήμανε (και επαναλαμβάνει διαρκώς) ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Ρελάνς από Διαμαντοπούλου με επίθεση φιλίας στον Γερουλάνο

Η Άννα Διαμαντοπούλου επιχείρησε «ρελάνς φιλίας» και -χωρίς να σηκώσει τους τόνους- επιχείρησε να αντιστρέψει την επίθεση: «Είναι σημαντικό να διατηρούμε κάποιες βασικές αξίες.

Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο ένας να είναι στο κόμμα και ο άλλος στη Βουλή, γιατί και τα δύο θέλουν δουλειά πολλή. Αν εγώ κερδίσω, γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος και ο κ. Γερουλάνος να μην είναι επικεφαλής της ΚΟ; Υπάρχει μια δυνατότητα συνεργασίας, θα τα κάνουμε όλα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδιοργανωθεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργώσει την Ελλάδα, να ξαναφέρει τους νέους, να μπει στην κοινωνία, να ορίσει στρατηγική» είπε.

Η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε και στις αιτιάσεις ότι δεν ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι 12 χρόνια τώρα δεν έχει πάει πουθενά, ούτε άλλο κόμμα έκανε και πως παραμένει σταθερά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Γερουλάνος κατά Διαμαντοπούλου: Δεν μείναμε στο ΠΑΣΟΚ για να διαπραγματευτούμε καρέκλες

Ο Παύλος Γερουλάνος, έσπευσε με ανάρτησή του να απαντήσει πάραυτα στην επίθεση φιλίας Διαμαντοπούλου. Τόνισε ότι όσοι έμειναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες». Θύμισε ότι «Η εμπειρία της προηγούμενης εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν βουλευτής, μας κόστισε, το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή αποτελεί συνταγή ήττας. Θέλεις να τριτώσει; Εγώ όχι».

Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου

«Αγαπητή Άννα,

Όσοι μείναμε πιστοί στο ΠΑΣΟΚ δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες. Το κάναμε επειδή πιστεύουμε σε αξίες. Επίσης, όσοι μείναμε στο ΠΑΣΟΚ, μάθαμε να παραδεχόμαστε λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Να μαθαίνουμε από νέες εμπειρίες. Η εμπειρία της προηγούμενης εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν βουλευτής, μας κόστισε.

Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή αποτελεί συνταγή ήττας. Θέλεις να τριτώσει; Εγώ όχι. Θέλω να νικήσουμε, θέλω να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό προϋποθέτει νέο Πρόεδρο, με σχέδιο που πείθει, με δυνατότητα να διασφαλίσει την ενότητα και παρόντα σε κάθε μάχη, και στην κοινωνία και στη Βουλή. Αυτό υπηρετεί η υποψηφιότητά μου».

Ο κ. Γερουλάνος έχει στρέψει τα πυρά του και κατά του Χάρη Δούκα, ο οποίος επίσης δεν είναι βουλευτής. Ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε και στο δημαρχιακό αξίωμα που κατέχει. «Ο κόσμος θα κρίνει αν κάποιος μπορεί να είναι και δήμαρχος και αρχηγός κόμματος. Προσωπικά, δεν αισθάνομαι πως θα μπορούσα να υπηρετήσω και τα δύο αξιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανδρουλάκης: Περιμένω να μου απαντήσουν στο debate αν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε και εκείνος στην Άννα Διαμαντοπούλου από την συγκέντρωσή του στην Λαμπρινή στην Αθήνα λέγοντας αιχμηρά: «Αν νομίζουν κάποιοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι για να αγοράζεις μετοχικό κεφάλαιο για την επόμενη μέρα, κάνουν λάθος. Η ενότητα είναι στη βάση της παράταξης και όχι για να μοιράζουμε εξουσία στον κάθε υποψήφιο».

Παράλληλα, έσπευσε να επαναλάβει το αίτημά του – που το αναφέρει από την αρχή του προεκλογικού αγώνα – να δεσμευτούν οι άλλοι 5 συνυποψήφιοί του ότι θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα μετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του στις επόμενες εκλογές. «Οι εκλογές κρίνουν ποιος είναι πρόεδρος και την επόμενη μέρα όλοι στα εθνικά ψηφοδέλτια. Γιατί όποιον ρόλο και αν έχεις σήμερα, αν φιλοδοξείς να ηγηθείς της Δημοκρατικής Παράταξης, σίγουρα φιλοδοξείς, αν δεν τα καταφέρεις, τουλάχιστον να είσαι βουλευτής της» ανέφερε χαρακτηριστικά.Μάλιστα τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στο debate όπου αναμένει να του απαντήσουν στην ηθική δέσμευση που έχει ζητήσει δημοσίως.

Γιαννακοπούλου: Κάποιοι μοιράζουν αξιώματα, ας σοβαρευτούν

Στην Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία με ανάρτησή της έσπευσε να στηλιτεύσει την συνυποψήφιά της.

«Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζουν θέσεις και αξιώματα! Αυτή δεν είναι μια εικόνα από το μέλλον, αλλά μάλλον απ´το χειρότερο παρελθόν. Ας σοβαρευτούν» έγραψε.

Κατρίνης: Κάποιοι θέλουν ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ

Πυρά που μάλλον στόχευσαν την Άννα Διαμαντοπούλου και όχι μόνο, εξαπολύει και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της δημιουργίας μιας Μεγάλης Παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα είναι ικανό να κυβερνήσει. «Όποιος θέλει ένα ΠΑΣΟΚ του 13%-15% να μην ψηφίσει εμένα» δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά, στοχεύοντας και κατά του Ν. Ανδρουλάκη.

«Κάποιοι θέλουν να είναι χαμηλά ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ. Τους βολεύει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ για να μπορούν να το ελέγχουν και να το διαχειριστούν σύμφωνα με τις προσωπικές τους στρατηγικές» έχει δηλώσει. «Για αυτό και αποφεύγουν κάθε συζήτηση για πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που οδηγούν σε μια μεγάλη παράταξη. Θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο από τους ίδιους κόμμα. Για αυτό και δεν τοποθετούνται ξεκάθαρα όπως εγώ στο ενδεχόμενο να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε μικρό κυβερνητικό εταίρο μιας επιχείρησης διατήρησης της Νέας Δημοκρατίας στη κυβέρνηση και του κ. Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού».

Οι όροι του debate και οι ερωτήσεις

Είναι βέβαιο ότι οι προσωπικές επιθέσεις θα ενταθούν στο σημερινό debate στις πέντε follow up ερωτήσεις που έχει δικαίωμα να κάνει ο κάθε υποψήφιος σε όποιον επιλέξει.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων των έξι, το debate θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 21:00. Θα μεταδοθεί από το 24ωρο ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤNEWS, ενώ ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα θα είναι διαθέσιμη στο ERTNEWS1 μέσω ERTFLIX και ertnews.gr. Tις ερωτήσεις στους υποψηφίους θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης συμφώνησαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.

Οικονομία-Ανάπτυξη
Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση
Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.

Οι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι (6) follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15’’ και κάθε απάντηση τα 30’’.

Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα -κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας- υποβολής πέντε ερωτήσεων, τοποθέτησης, αλλά και σχολίου σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα.

Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

Η τηλεμαχία θα ολοκληρωθεί με τελική τοποθέτηση κάθε υποψηφίας-ίου, χρονικής διάρκειας έως 90’’.