Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 18/08, στις 11 π.μ., υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)».

Το ΚΥΣΕΑ (πρώην Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν κύματος προσφύγων από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Φεύγουν χιλιάδες για το εξωτερικό

Σύμφωνα με την Καρολάιν Φαν Μπούρεν, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ UNHCR, στο Αφγανιστάν 20.000 με 30.000 Αφγανοί διαφεύγουν το τελευταίο διάστημα σε εβδομαδιαία βάση στο εξωτερικό.

Ένα μαζικό κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν θα πυροδοτούσε μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, υποστήριζε τον περασμένο Απρίλιο ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης του Brookings Institution, Κεμάλ Κιρισί.

Τώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν, οι προβλέψεις του αρχίζουν να υλοποιούνται.

Κάπου 400.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, UNHCR. Οργανώσεις αρωγής έχουν σημάνει εδώ και αρκετό διάστημα συναγερμό για την αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, με καταστροφικές συνέπειες για τους Αφγανούς.